ALEGERI 2023 | Ceban prezintă noi „dovezi” privind „fraudarea alegerilor” din 5 noiembrie. CEC susține că e ținta unei campanii de denigrare

ALEGERI 2023 | Ceban prezintă noi „dovezi” privind „fraudarea alegerilor” din 5 noiembrie. CEC susține că e ținta unei campanii de denigrare

Primarul capitalei Ion Ceban a cerut demisia președintei CEC, Angelica Caraman și prezentat „noi dovezi” care ar demonstra că Comisia Electorală Centrală ar pregăti fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie. În replică, instituția a calificat informațiile prezentate „drept falsuri” și susține că este ținta unei campanii de discreditare.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În dimineața zilei de 8 august, edilul capitalei, Ion Ceban a cerut demisia președintei CEC, Angelica Caraman, pentru că în trecut, aceasta a fost membră a partidului de guvernământ. Mai mult, primarul a acuzat PAS că și-a desemnat membrii de partid în mai multe funcții importante din instituțiile statului.

Contactat de AGORA, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Sergiu Bejenari, a transmis că membrii actuali ai CEC, conform legislației, nu sunt afiliați politici sau membri ai vreunui partid.

Dacă oricare dintre membrii actuali ai CEC au fost anterior afiliați unui partid, ei și-au încheiat această afiliere odată cu depunerea candidaturilor pentru a deveni parte a Comisiei Electorale Centrale. Conform legislației și regulamentelor în vigoare, aceștia nu pot fi și nu sunt membri ai unui partid politic.

Autor: Sergiu Bejenari, purtător de cuvânt al PAS Chișinău

Ulterior, Ion Ceban a revenit cu o nouă postare în care a prezentat „noi dovezi”, potrivit cărora CEC ar pregăti fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale din municipiul Chișinău. Mai exact, edilul afirmă că de pe unele liste din localitățile municipiului Chișinău ar fi dispărut votanții, iar în alte localități ar fi apărut sute și mii de noi persoane.

Unul din mecanismele folosite de actuala guvernare în acest scop vor fi listele electorale, iar instrumentele prin care vor pune în aplicare această ilegalitate sunt CEC și ASP, conduse exclusiv de exponenți PAS.

Autor: Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău

În replică, CEC a venit cu o reacție în care a calificat acuzațiile ca fiind „totalmente nefondate” și că „este absolut evident că respectivii actori politici promovează în spațiul public cu bună știință falsuri, încercând să atragă autoritatea electorală în polemici pe subiecte politice”.

Comisia are toate motivele să creadă că scopul real urmărit este de a discredita instituția în ajunul unui exercițiu democratic important pentru țara noastră – alegerile locale generale din data de 5 noiembrie 2023. Nu este exclus că, în așa fel, se pregătește terenul pentru anumite scenarii politice în perioada campaniei electorale, dar şi în perioada post-electorală.

Autor: Comunicat al CEC din 08.08.2023

Reprezentanții CEC au dat asigurări că instituția nu se va lăsa „atrasă în jocuri și scenarii politice” și a solicitat politicienilor să renunțe la acțiunile de acest tip. Totodată, CEC a făcut un apel către alegători, în care i-a îndemnat să nu se lase „induși în eroare de acuzațiile false” în adresa instituției.

CEC a fost şi rămâne în serviciul valorilor democratice şi își va îndeplini cu strictețe obligațiunile pe care le are în conformitate cu legislația în vigoare. Comisia va fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, gata să facă față oricăror provocări și va continua să depună eforturi consolidate pentru garantarea unor alegeri corecte.

Autor: Comunicat al CEC din 08.08.2023

CONTEXT. Tensiunile între primarul capitalei Ion Ceban și CEC au început la 7 august, când instituția a publicat un regulament privind furnizarea, distribuirea și difuzarea publicității politice electorale și a mesajelor de interes public. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, toate comunicatele Primăriei Chișinău ar urma să fie verificate de CEC, înainte de publicare.

La 7 august curent, a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. În cadrul ediției „Descifrat” din 21 iulie, președinta CEC, Angela Caraman a explicat că candidaturile pentru funcțiile de primari și consilieri se vor putea depune începând cu 6 septembrie, dar nu mai târziu de 6 octombrie. Listele finale, cu toate modificările aplicate vor fi gata la 26 octombrie.

Mai multe noutăți aflați în ediția: DESCIFRAT | Agitații pre-electorale. Președinta CEC, Angela Caraman, despre noi reguli de joc pentru scrutinul din toamnă și acțiunile potențialilor candidați (VIDEO)

La 5 noiembrie, persoanele cu drept de vot vor ieși să aleagă primari în 898 de localități. La aceeași dată se va decide componența a 896 de consilii locale, 32 de consilii raionale și două consilii municipale - la Chișinău și Bălți.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.