Medicul de la Spitalul Republican, care ar fi discriminat o pacientă pentru că vorbea limba rusă, va merge la cursuri de etică și deontologie

Medicul de la Spitalul Republican, care ar fi discriminat o pacientă pentru că vorbea limba rusă, va merge la cursuri de etică și deontologie

Comitetului de etică și deontologie din cadrul Spitalului Republican „Timofei Moșneaga” a decis să aplice sancțiune sub formă de avertizare în cazul medicului care ar fi discriminat o pacientă pentru faptul că vorbea limba rusă. În plus, doctorul va merge la instruiri suplimentare pe teme de etică și deontologia lucrătorului medical.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. La distanță de trei săptămâni de la incidentul produs într-o secție de la Spitalul Republican, instituția anunță concluzia Comitetul de etică și deontologie. Membrii au examinat cazul în care este vizat un medic ce ar fi spus unei paciente că „Eu ruși nu operez” și a făcut remarci cu referire la limba vorbită.

Instituția spune că pacienta în cele din urmă a beneficiat de asistența medicală necesară, intervenția chirurgicală fiind realizată cu succes de către medicul vizat.

Iar la ședințele Comitetului de etică și deontologie au fost ascultate pozițiile părților implicate, iar pacienta a menționat că nu are pretenții față de medic și actul medical.

Totuși, Comitetul de etică și deontologie a constat unele expuneri ale medicului care „deviază de la normele de etică și deontologie, prevăzute în Codul deontologic al lucrătorului medical și farmacistului”. Prin urmare s-a decis sancționarea sub formă de avertisment. La fel, medicul urmează să participe la instruiri suplimentare cu tematica „Etica și deontologia lucrătorului medical și a farmacistului”.

Decizia a fost adusă la cunoștința medicului, iar acesta a fost de acord, comunică instituția.

CONTEXT. Cazul s-a întâmplat la 20 iulie. Pe imaginile video care apar pe rețelele de socializare se vede cum un medic din cadrul Spitalului Clinic Republican din Chișinău învinuiește o pacientă internată în instituție de limba în care vorbește. Acesta a spus că se simte jignit că femeia nu îl înțelege și că alege să discute în limba rusă în loc să se salute în limba română. „Eu ruși nu operez”, spune medicul.

La scurt timp, instituția în care activează medicul a venit cu o reacție. Administrația Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” își exprimă public dezacordul și condamnă mesajele care pot afecta pacienții.

„Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică”, notează reprezentanții instituției.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal