ZdG: Cinci dosare penale în spate, avocați plătiți de stat și proprietarul unei companii intrate în insolvabilitate. Cine este Dragomir Popovici, șoferul care s-ar face vinovat de accidentul de pe strada Decebal

ZdG: Cinci dosare penale în spate, avocați plătiți de stat și proprietarul unei companii intrate în insolvabilitate. Cine este Dragomir Popovici, șoferul care s-ar face vinovat de accidentul de pe strada Decebal

Dragomir Popovici, șoferul arestat pentru 30 de zile după ce a provocat pe 24 iulie un accident rutier pe bulevardul Decebal, soldat cu victime, figurează în mai multe dosare penale. Unul a fost deschis pentru escrocherie, iar celelalte pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Mai mult, acesta a avut parte de asistență juridică garantată de stat, pentru că ar fi fost o persoană care nu dispunea de resurse financiare suficiente pentru a-și angaja un avocat. În același timp, acesta este proprietarul unei companii intrate recent în insolvabilitate, din cauza datoriilor, potrivit datelor investigației ZdG.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Dragomir Popovici are 32 de ani. Este originar din comuna Colicăuți, raionul Briceni. A fost reținut de poliție la 10 zile, după ce pe 24 iulie 2023, fiind la volanul unui Mercedes, a intrat pe contrasens și a provocat un accident rutier în care au fost implicate alte trei mijloace de transport. Cinci persoane au ajuns la spital cu traumatisme, iar la 6 august, Doinița Prodan, în vârstă de 29 de ani, o tânără mamă a două fete, a decedat în urma rănilor provocate. 

În perioada 2016-2022, ZdG a constatat că Dragomir Popovici a figurat în cinci dosare penale. Unul a fost deschis pentru escrocherie, iar celelalte pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Mai mult, acesta a avut parte de asistență juridică garantată de stat, pentru că ar fi fost o persoană care nu dispunea de resurse financiare suficiente pentru a-și angaja un avocat. 

Conform informațiilor colectate de ZdG din surse publice, majoritatea dosarelor penale, în care a figurat numele lui Popovici, au fost deschise în baza articolului 264¹ din Codul Penal: „Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe”. În noiembrie 2021, instanța decidea condamnarea lui la muncă neremunerată în folosul comunității în unul dintre dosarele penale și-i anula permisul de conducere. 

Primul caz în care Dragomir Popovici a primit avocat de la stat datează din 2016. În aprilie 2022 el a fost reținut într-un alt dosar penal, deschis pentru escrocherie. Este al doilea dosar penal în care statul i-a pus la dispoziție un avocat, plătit din bugetul de stat. Conform unei sentințe emise de Judecătoria Edineț în decembrie 2022, Popovici a fost învinuit că a cumpărat de la compania GT „K&D AGRO” 12 mii de kg de mere la prețul de 5,5 lei/kg fără să-i achite Cristinei Fencovschi, fondatoarea și administratoarea firmei suma convenită, 66 de mii de lei.

Pentru că nu a achitat datoria promisă în cadrul examinării cauzei penale, familia Fencovschi s-a adresat în instanța de judecată, iar în luna martie 2023, Judecătoria Edineț a emis hotărârea prin care-l obliga pe Dragomir Popovici să achite suma de 100 de mii de lei cu titlu de despăgubire a prejudiciului rezultat din infracţiune şi suma de 5 mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. Eugeniu Fencovschi, avocatul care a reprezentat-o pe Cristina Fencovschi în litigiu (și soțul ei) a precizat pentru ZdG că Dragomir Popovici nu a achitat acea datorie.

Celelalte trei dosare penale în care Dragomir Popovici a beneficiat de asistență juridică garantată de stat au fost deschise pentru că acesta a fost prins în stare de ebrietate la volan. Două dintre aceste dosare au fost deschise în aprilie 2022, ambele în perioada în care Popovici era deja privat de dreptul de a conduce mijloace de transport, conform unei decizii judecătorești din noiembrie 2021. 

În alt dosar, Dragomir Popovici a beneficiat de avocat de la stat în cadrul dosarelor penale aflate pe rolul Judecătoriei Chișinău. ZdG a scris că la ultima ședință, care a fost programată în luna iunie, s-a dispus „aducerea silită a inculpatului”, semn că acesta nu se prezenta la examinarea dosarului penal. 

Deși a beneficiat de avocat de la stat, fiind considerată o persoană fără resurse financiare, și acționată în judecată de mai multe ori pentru datorii, pe rețelele de socializare, Dragomir Popovici a afișat, constant, poze din locații luxoase sau de la volanul unor mașini scumpe. 

Datele publice arată că Dragomir Popovici este actual fondator și administrator al firmei „Meridian Retail”, cu activități în comerț. Aceleași date arată că Dragomir Popovici a preluat compania la începutul acestui an de la alte două persoane fizice. 

Deși informațiile publice arată că, în 2021, compania „Meridian Retail” „avusese venituri de aproape 5 milioane de lei și profit de circa un milion de lei, în mai 2023 ea a intrat în insolvabilitate pentru că a acumulat mai multe datorii. ZdG a aflat că cererea introductivă de intentare a procesului de insolvabilitate a fost depusă de compania de microcreditare „Microinvest”.

Mai mult, în comuna Colicăuți, raionul Briceni, tatăl lui Dragomir Popovici deține o companie cu activități în agricultură: „Vildicom-Fruct” SRL. Compania este specializată în exportul fructelor, ea gestionând mai multe terenuri cu livezi în raionul Briceni. Datele publice arată că în ultimii șase ani, compania a avut constant venituri anuale de peste 2 milioane de lei și profit de peste jumătate de milion de lei în fiecare an. 

În aprilie 2023, autoritățile au constatat că situația financiară a lui Dragomir Popovici s-a îmbunătățit, astfel că au cerut de la acesta restituirea în bugetul de stat a banilor plătiți de stat pentru avocații care l-au apărat. Popovici însă nu s-a conformat deciziei. 

CONTEXT. Cinci persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în seara zilei de 24 iulie. Impactul a avut loc între patru automobile, pe strada Decebal.

Dragomir Popovici a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Hotărârea a fost emisă de către magistrații Judecătoriei Ciocana. Procurorul responsabil de gestionarea cazului a declarat presei că șoferul care a fugit de la locul accidentului riscă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare, cu privarea dreptului de a conduce.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal