Grecia: 30 de tinere, inclusiv din R. Moldova, traficate pentru a naște contra cost

Grecia: 30 de tinere, inclusiv din R. Moldova, traficate pentru a naște contra cost

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Interpol anunță că au destructurat o rețea care trafica tinere, inclusiv din R. Moldova, pentru prelevarea ilegală a ovulelor și exploatarea lor ca mame surogat. Nouă persoane suspecte sunt în căutare internațională, iar printre acestea și două femei din R. Moldova. Mai mult, în această schemă ar fi fost implicați mai mulți medicii și o clinică din Creta. Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat putea ajunge până la 100.000 de euro.

Olga Scripnic

30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule și ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar unele se aflau în ultimele săptămâni de sarcină.

Autor: Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. O rețea internațională de trafic de persoane care preleva ilegal ovule de la tinere sau le folosea pe acestea ca mame surogat, în Creta, a fost destructurată de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Interpol.

Au fost identificate 30 de victime din România, Moldova, Bulgaria, Ucraina și Georgia. Mai mult, au fost făcute nouă arestări pe insula Creta. Alte zece persoane sunt date în urmărire internațională, printre care se numără și două femei din R. Moldova.

Suspecții sunt bănuiți pentru comiterea a cel puțin zece infracțiuni: constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopția ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracțiuni împotriva familiei, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația.

Mai mult, o clinică medicală din Creta și personalul său sunt investigate pe fondul suspiciunilor că ar fi funcționat ca paravan și intermediari pentru adopții ilegale. Printre cele nouă persoane arestate se numără un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania, care coordona grupul infracțional, medici, personalul clinicii.

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică susține că tinerele erau ținute în 14 case din Grecia, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate. Contra cost, nășteau bebeluși: „Prin exploatarea tinerelor, clinica satisfăcea cererile clienților din întreaga lume care erau cupluri ce nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare în vitro”.

AGORA a solicitat mai multe detalii de la MAEIE al R. Moldova.

Publicitate

CONTEXT. Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat era între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%. Brokerii primeau între 3.000- 5.000 euro pentru fiecare mamă surogat pe care o aduceau și o taxă lunară de supraveghere până la naștere între 300-600 euro.

Autoritățile grecești au estimat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal