Veronica Dragalin, nemulțumită de eliberarea lui Andronachi: „22 de mii de lei nu este o garanție că această persoană nu va fugi din țară”

Veronica Dragalin, nemulțumită de eliberarea lui Andronachi: „22 de mii de lei nu este o garanție că această persoană nu va fugi din țară”

Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin a venit cu detalii în dosarele în care este vizat Vladimir Andronachi. Șefa de la PA este nemulțumită de decizia judecătorilor și menționează că suma depusă de cele patru persoane nu garantează că Andronachi nu se va eschuva și nu va fugi din țară.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Veronica Dragalin consideră decizia judecătorilor de a-l elibera pe Vladimir Andronachi una incorectă.

„Poziția PA este și a fost întotdeauna și continuă să fie că măsura preventivă potrivită pentru această persoană este arest preventiv, închisoare la penitenciarul 13. Din punctul nostru de vedere ca procurori există un risc foarte mare că persoana se va eschiva și nu se va prezenta la ședințele de judecată”, menționează șefa de la PA.

Dragalin subliniază că la fiecare etapă Procuratura Anticorupție a cerut prelungirea arestului preventiv. Dar în aprilie 2023, avocații au convins judecătorul și a fost înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu. 

„De această dată avocații au argument că nu este nevoie de arest la domiciliu și au propus ca acesta să fie înlocuit cu o garanție personală. Asta înseamnă că anumite persoane pot pune o anumită sumă de bani în contul judecătorilor și își asumă responsabilitatea că inculpatul se va prezenta la orice ședință în viitor.  În acest caz, au fost acceptate persoane care au pus împreună 22 de mii de lei.  

Noi, ca procurori nu considerăm aceasta o decizie corectă. 22 de mii de lei nu este o garanție că această persoană nu va fugi din țară”, a declarat procurora-șefă. 

Veronica Dragalin a îndemnat deputații să modifice Codul de procedură penală, astfel încât procurorii să poate contesta deciziile cu care nu sunt de acord.

„Dacă Parlamentul ar schimba legea, mai exact Codul de procedură penală, să permită procurorilor să conteste anumite decizii pe care noi le considerăm incorecte, uneori ilegale, am putea preveni așa fel de rezultate. (…) Noi, Procuratura Anticorupție, ne-am făcut treaba. Am acumulat probe puternice, pe care nu le poți contesta”, a menționat șefa PA.

CONTEXT. La 1 1 august, fostul deputat Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu „sub garanție personală”, prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. 

AGORA amintește că PA a finalizat urmărirea penală pe această cauză, în luna ianuarie 2023, după care a urmat o perioadă, în care avocații au făcut cunoștință cu materialele cauzei penale, ceia ce constituie 76 de volume, plus informațiile electronice.

Precizăm că, fostul deputat PD Vladimir Andronachi a fost reținut în dimineața zilei de 2 noiembrie la punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”, anunță poliția.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal