Vlad Plahotniuc ar putea evita unele sancțiuni. Presa din Elveția: S-a căsătorit de trei ori cu soția sa
Oligarhul Vladimir Plahotniuc se află, de la sfârșitul lunii iunie, pe lista de sancțiuni a Elveției, iar activele sale ar fi trebuit să fie înghețate. Cu toate acestea, presa din Elveția scrie că Plahotniuc ar putea evita unele sancțiuni.
・ Zagnat Elena
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Potrivit publicației, după cel de-al doilea divorț, în 2009, soția lui Vlad Plahotniuc s-ar fi s-a mutat din Republica Moldova, iar fostul soț i-ar fi transferat 35 de milioane de dolari americani într-un cont dintr-o bancă elvețiană. În 2012, aceasta ar fi cumpărat o vilă lângă lacul Geneva și, „chiar dacă cei doi s-au recăsătorit de atunci, Plahotniuc spune că vila nu-i aparține. El și soția sa au o separare strictă a proprietății. Spre deosebire de el, soția sa nu se află pe lista de sancțiuni”, mai scrie publicația, care menționează că Plahotniuc are o interdicție de intrare în Elveția pe parcursul a 10 ani.
„De fapt, toate activele elvețiene pe care Plahotniuc le controlează direct sau indirect ar fi trebuit să fie raportate la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice. Dar, până acum, nimic nu a fost raportat Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice - încă se dorește să se afle de ce. Nici vila de lux de lângă lacul Geneva, unde locuiește familia sa, în primul rând soția sa, nu a fost raportată. Această curiozitate s-ar putea datora faptului că, pe hârtie, proprietatea aparține soției sale - cu care s-a căsătorit de trei ori până acum”, scriu jurnaliștii elvețieni.
„În cadrul unei cereri de asistență judiciară, Republica Moldova a solicitat sechestrarea bunurilor care-i aparțin lui Plahotniuc, inclusiv a vilei de pe lacul Geneva. Vila este blocată oficial în acest context, dar nu din cauza sancțiunilor, ci din cauza corupției. Ceea ce nu împiedică oricum familia să locuiască în ea”, concluzionează publicația.
CONTEXT. Consiliul Federal al Elveției a adoptat sancțiuni financiare și restricții de călătorie împotriva a cinci persoane din R. Moldova. Printre aceștia sunt oameni de afaceri și politicieni care „au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”.
La modul practic, măsurile aplicate de Elveția prevăd înghețarea bunurilor și resurselor economice ale acestor persoane și interzicerea intrării și tranzitului prin Elveția.
Deși instituția nu a comunicat numele celor din lista de sancțiuni, AGORA amintește că aceleași argumente au fost aplicate în cazul sancțiunilor UE în privința a cinci persoane: Ilan Șor, Igor Chaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc.
Amintim că dosarul pe numele lui Vladimir Plahotniuc a fost trimis în judecată. Anunțul a fost făcut Procuratura Anticorupție. Plahotniuc e învinuit de „săvârșirea infracțiunii de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.