Doi judecători de la CSJ au semnat cererile de demisie în perioada evaluării integrității  acestora

Doi judecători de la CSJ au semnat cererile de demisie în perioada evaluării integrității acestora

În perioada evaluării integrității financiare și etice, în cadrul Comisiei Pre-Vetting, doi judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) semnează cererile de demisii. Este vorba despre Tamara Chișca-Doneva, președintă interimară a CSJ, și magistratul CSJ, Ion Guzun. 

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Președinta interimară a CSJ, judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, a adresat o cerere către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în care solicită demisia începând cu data de 31 decembrie curent și achitarea indemnizației unice de concediere. În document, magistrata menționează că buna funcționare a CSJ este afectată de număr mare de posturi vacante.

Mai mult, Tamara Chișca-Doneva precizează că vede inoportună participarea sa la evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting în condițiile în care mandatul său expiră în data de 14 iunie 2024. 

Cererea urmează să fie examinată de Consiliul Superior al Magistraturii.

...

Cererea de demisie a președintei interimare a CSJ, Tamara Chișca-Doneva

tv8

Publicitate

Totodată, Ion Guzun, judecător la CSJ din anul 2014, a completat în data de 10 august 2023 cererea prin care solicită să îi fie acceptată demisia. Guzun a punctat că își dorește să fie informat personal despre examinarea cererii, deoarece dorește să fie prezent la ședință.

...

Cererea de demisie a magistratului CSJ, Ion Guzun

tv8

CONTEXT. La 1 august curent, CSJ a admis contestațiile a 21 de candidați la funcțiile de membru ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Completul de judecători format din Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun și Mariana Pitic, a dispus reevaluarea evaluarea integrității etice și financiare acestora. Totodată, într-un comunicat de presă, reprezentanții CSJ susțin că prezența încălcărilor similare în deciziile Comisiei de Pre-vetting a dus la anularea a 21 de decizii a acestora. Instanța supremă a venit cu mai multe precizări pe marginea deciziilor care au generat un șir de reacții în societate.

Deciziile au trezit nemulțumirea premierului Dorin Recean, care în debutul ședinței din 2 august, i-a atenționat că ar participa la un efort de „perpetuarea corupției” și i-a atenționat că vor răspunde conform legislației.

În lunile februarie - martie, un grup de 16 judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) și-au anunțat demisia din cadrul instanței supreme. Astfel, începând cu luna aprilie, CSJ urma să rămână în funcție cu doar opt magistrați, ceea ce ar fi tergiversat procesul de examinare a numeroase dosare.

Urmare a acestor plecări, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și a decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției.

Decizia CSE a intrat în vigoare la data de 31 martie 2023. Din acel moment, șapte judecători care urmau să plece din funcții în baza cererilor de demisie au fost nevoiți să rămână. Nici magistrații care nu au depus cereri de demisie nu nor avea dreptul să plece, atât timp, cât va fi în vigoare decizia CSE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal