Rezultatele anchetei interne la Termoelectrica. Trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate

Rezultatele anchetei interne la Termoelectrica. Trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate

Directorul interimar al Termoelectrica, Iurie Razlovan, a prezentat rezultatele anchetei interne privind îngroparea păcurii. Potrivit acestuia, ancheta a arătat că nu există dovezi care ar demonstra că păcura îngropată era necalitativă. Acesta a adăugat că trei persoane cu funcție de răspundere vor fi sancționate.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Potrivit lui Razlovan, în noaptea de 8 noiembrie 2022, în jurul orei unu, s-a scurs o cantitate „nesemnificativă” de păcură – 100-200 de kg. În urma anchetei interne urmează să fie sancționate trei persoane cu funcție de răspundere.

„Comisia de anchetă a prezentat concluziile. Din păcate, unii din factorii responsabili au dat declarații controversate. [...] Persoanele responsabile urmează a fi sancționate.

În presă a fost invocat precum că era păcură necalitativă […]. Vreau să vă spun că neajunsuri pe partea contabilă de evidență a combustibilului de rezervă nu am depistat. Păcura care a intrat, care a fost arsă, este conform contabilizării. Dacă au fost cumva anumite documente trucate, trebuie să lucreze alte organe competente ca să dea răspunsuri”, a mai declarat Iurie Razlovan.

Directorul interimar a menționat că păcura scursă ar fi format o pată de aproximativ 20 de metri pătrați, cu o grosime de 3-5 centimetri. Aceasta este o pierdere „nesemnificativă” în comparație cu cantitatea de păcură utilizată de Termoelectrica, a subliniat Razlovan.

Acesta a mai declarat că păcura a fost colectată și pusă într-un depozit securizat în saci.

„Urmează să identificăm un agent economi care ar putea prelua materialul respectiv, fie la drumuri fie la o fabrică de asfalt”.

CONTEXT. Cazul „păcurii neconforme care a fost îngropată” a fost făcut public de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a ieșit cu declarații publice afirmând că pe teritoriul S.A. „Termolectrica” ar fi fost îngropate cantități de păcură neconformă și că siguranța populației ar fi fost pusă în pericol.

De altă parte, Termoelectrica susținea că probele video și foto prezentate ar fi de la un accident mai vechi. Mai mult, dă asigurări că din 2022, când s-au procurat cantitățile de păcură, și până la 20 iulie, nu au avut loc accidente legat de stocurile de păcură.

Mai mult, cei de la Termoelectrica spun că incidentul din imaginile prezentante de Renato Usatîi s-ar fi produs în 2015. Iar în perioada din decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurei avariate.

La scut timp, Procuratura municipiului Chișinău s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul public și, în acest sens, a fost pornit un proces penal.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal