Urmare a modificărilor legislative: Procurorul din dosarul lui Dodon a fost înlăturat de la cauză. Precizările PA

Urmare a modificărilor legislative: Procurorul din dosarul lui Dodon a fost înlăturat de la cauză. Precizările PA

Procurorul anticorupție, Petru Iarmaliuc, care instrumenta dosarul în care este vizat fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost înlăturat de la această cauză. Se întâmplă după ce a intrat în vigoare un proiect de lege, care prevede interzicerea delegării procurorilor în Procuratura Anticorupţie dacă au o experienţă în sistem mai mică de cinci ani. 

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Petru Iarmaliuc este cunoscut publicului pentru investigarea şi prezentarea în instanţă a mai multor dosare de rezonanţă, inclusiv de învinuire pe mai multe capete de acuzare a ex-preşedintelui Igor Dodon, nu mai este procuror delegat anticorupție. 

Se întâmplă după ce la 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea pentru modificarea unor acte normative, care are drept scop îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. Drept urmare, a fost modificată procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate. Astfel, procurorii delegați sunt obligați să aibă minim 4 ani de activitate, pentru a fi numiți în funcția de procuror în Procuratura Anticorupție.

La momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi. Dintre care doi procurori au peste 3 ani, dar mai puțin de 4 ani de activitate, iar printre ei se numără și Petru Iarmaliuc. Din momentul intrării în vigoare a acestei legi, Iarmaliuc nu mai este procuror delegat anticorupție.

Astfel, Procuratura Anticorupție va asigura desemnarea altor procurori să acopere responsabilitățile pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori.

„Această modificare legislativă îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi care nu au 4 ani de activate, dar care deseori sunt numiți în funcție prin concurs după o perioadă de delegare în care obțin experiența și pregătirea pentru funcția de procuror anticorupție. O soluție pentru a mări numărul de candidați care întrunesc condițiile să devină parte din echipa Procuraturii Anticorupție pe funcție sau prin delegare ar fi să modificăm legea cu privire la procuratură să permitem procurori cu o vechime de 3 ani să candideze la aceste funcții ”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

CONTEXT. Petru Iarmaliuc şi-a început cariera în Procuratura municipiului Chuşinău în decembrie 2019, fiind delegat ulterior la Procuratura Anticorupţie.

După ce a intrat în sistem, Iarmaliuc a instrumentat mai multe cazuri de rezonanță, precum dosarul fostului șef al Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, Igor Popa. Totodată, Iarmaliuc a fost implicat în investigarea dosarelor intentate procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a foştilor procurori generali adjuncţi Ruslan Popov şi Igor Popa, a foştilor deputaţi transfugi.

În mai 2022, Iarmaliuc a devenit cunoscut opiniei publice drept membru al echipei de procurori care gestionează dosarul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal pentru corupere pasivă, trădare de patrie, finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală și îmbogățire ilicită.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal