73% dintre elevii din R.Moldova au simțit pe pielea lor ce înseamnă bullying. Majoritatea cred că li se întâmplă, pentru că ei sunt diferiți

73% dintre elevii din R.Moldova au simțit pe pielea lor ce înseamnă bullying. Majoritatea cred că li se întâmplă, pentru că ei sunt diferiți

Bullyingul este un fenomen vechi, întâlnit de zeci de ani în rândul elevilor. Specialiștii în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, pedagogii și psihologii trag un semnal de alarmă și caută soluții pentru eradicarea acestui fenomen. Un sondaj realizat recent de Magenta denotă faptul că aproape trei pătrimi dintre elevi s-au ciocnit de acest fenomen. Mai mult, bullyngul este larg răspândit și pe rețelele de socializare.

Diana Latiș

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Școala a devenit locul unde copiii se întâlnesc cel mai des cu bullyingul. Astfel, conform studiului realizat de Magenta, 73% dintre elevi s-au întâlnit cu situații de bullying, 58% fiind chiar în clasa unde ei învață.

33% s-au ciocnit cu acest fenomen pe rețelele de socializare, 29% pe holurile școlii, 25% în curtea școlii, iar o pondere de 7% dintre elevi au spus că au fost ținta bullyingului în baia școlii. Printre alte locuri menționate sunt: acasă, în autobuz, în baruri sau cafenele, în sala de sport sau terenul de sport și prin mesaje la telefon.

21% dintre respondenți au spus că, cel puțin o dată în săptămână, colegii fac glume pe seama lor.

...

Locuri unde elevii au fost ținta bullyingului

Magenta

Întrebați despre care cred că este motivul violenței asupra loc, 30% dintre elevi au spus că din faptul că sunt diferiți de ceilalți colegi, 26% cred că pentru că sunt ciudați, iar 25% pentru că plâng și se supără ușor. Printre alte motive menționate sunt: notele foarte bune la școală, aparențele fizice, numele sau prenumele ciudat sau hainele pe care le poartă.

Îmbucurător este faptul că 66% dintre elevi sunt de părerea că cea mai potrivită reacție când te întâlnești cu bullyingul este să vorbească cu un adult despre ce i s-a întâmplat. 24% cred că ar trebui să se apere și să lovească înapoi, iar 9% sunt de opinia că nu ar trebui să nu acționeze nici cum, pentru că situația s-ar agrava și mai mult.

...

Percepția elevilor despre motivele bullyingului

Magenta

În ce privește situațiile de cyberbullying (bullying prin folosirea tehnologiilor digitale), 27% dintre elevi au raportat că în ultimul an au primit mesaje care conțineau cuvinte vulgare sau imagini cu conținut sexual, iar 21% au primit mesaje înjositoare la adresa lor. Totodată, 13% dintre elevii participanți la sondaj au spus că informațiile lor personale au fost utilizate într-un mod care nu le-a plăcut.

34% dintre elevii care au fost țintă a cyberbullyingului au vorbit despre acest lucru cu părinții, 33% au apelat la prietenii de vârstă apropiată pentru a le povesti despre ce li s-a întâmplat, iar 12% au ales să nu împărtășească cu nimeni incidentul.

...

Cberbullying

Magenta

CONTEXT. Bullyingul între elevi devine un fenomen tot mai des întâlnit. În 2021, circa 71% dintre elevii din Moldova au fost victime ale bullyingului. Chiar dacă mulți se ciocnesc cu acest fenomen, totuși frica și rușinea de a mărturisi cuiva despre aceasta nu permite ca violența să fie oprită. În explainer-ul realizat de AGORA puteți descoperi experiențele câtorva foști elevi.

Copiii care au trecut prin situații de bullying spun că cel mai potrivit lucru în astfel de situații este să ceri ajutor, iar cel mai mult îi pot ajuta părinții. Emoțiile pe care le simt acești copii îi pot influența pentru toată viața, dezvoltând anxietate, depresie, neîncredere în sine și umilință.

Deși nu este un fenomen nou pentru țara noastră, bullying-ul ia amploare de la an la an. În unul dintre materialele de soluții, realizat anterior, AGORA a încercat să răspundă al întrebările: ce stă la baza acestor porniri grosolane, cine ar trebui să împiedice violența între elevi sau între profesori și elevi, dar și ce soluții există pentru a pune piedici acestui fenomen.

Sondajul a fost desfășurat pe un eșantion de 28 de gimnazii și 24 de licee. Au fost chestionați 107 psihologi școlari, 109 profesori și 934 de elevi din clasele a 5-a până în a 12-a. Studiul a fost elaborat pentru Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în cadrul proiectului „Împreună pentru educație de calitate” implementat de APSCF, cu sprijinul financiar al Liechtenstein Development Service (LED). 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.