ALEGERI 2023 | CEC decide: Fără pliante publicitare și corturile Partidului Renaștere în spațiul public

ALEGERI 2023 | CEC decide: Fără pliante publicitare și corturile Partidului Renaștere în spațiul public

Comisia Electorală Centrală (CEC) obligă Partidului Politic Renaștere să elimine din spațiul public corturile și pliantele informative care sunt distribuite de reprezentanți în mai multe localități din țară. Decizia a fost luată în urma analizei sesizărilor înregistrate la mai multe inspectorate de poliție. Hotărârea a fost enunțată în cadrul ședinței CEC din 16 august curent.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Comisia Electorală Centrală oblică Partidului Politic Renaștere să elimine din spațiul public corturile și pliantele informative care sunt distribuite de reprezentanți în mai multe localități din țară. Mai mult, acești ar fi colectat semnături pentru a declara neconstituțional și nepopular un alt partid politic și este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate.

Se întâmplă după ce au fost analizate mai multe sesizări depuse de subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției privind pretinse acțiuni ilicite ale Partidului Politic Renaștere. În acest sens, CEC, în cadrul ședinței din 16 august, a stabilit că pliantele distribuite de reprezentanții partidului nu conțin elementele de identificare legale cu privire la publicitate.

Astfel, timp de trei zile de la data adoptării hotărârii CEC, Partidului Renaștere trebuie să retragă din spațiul public pliantele pe care le distribuiau și să demonteze corturile.

Totodată, hotărârea CEC va fi remisă inspectoratelor de poliție pentru a fi examinată oportunitatea inițierii procesului contravențional, precum și Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în vederea examinării legalității prelucrării de către partid a datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice.

CONTEXT. Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat sesizarea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în care reclamă că pliantele distribuite de Primăria Chișinău ar face agitație electorală. În urma analizei hotărârii, CEC a decis să dispună retragerea pliantelor și interzicerea distribuirii acestora.

Decizia l-a nemulțumit pe primarul capitalei, Ion Ceban, care anterior a acuzat instituția de subordonare politică. Totodată, Ceban a respins constatările Comisiei, potrivit cărora, în pliante se regăsesc elemente de agitație electorală, afirmând că materialele fuseseră elaborate „cu mult înaintea perioadei electorale și mai exact aproximativ doi ani”. Cu toate acestea, Primăria precizează se va conforma deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care i s-a cerut să retragă din circulație pliantele „1000+ proiecte pentru Chișinău”. Însă, edilul capitalei, Ion Ceban, a transmis însă că va ataca hotărârea în instanțele de judecată și va informa instituțiile internaționale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal