Kuleba, despre războiul de la granița R. Moldova: „Continuăm să luptăm pentru ca Ucraina și R. Moldova să rămână libere”

Kuleba, despre războiul de la granița R. Moldova: „Continuăm să luptăm pentru ca Ucraina și R. Moldova să rămână libere”

Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a vorbit, în cadrul Reuniunii Diplomației R. Moldova, despre pericolul pe care îl reprezintă războiul de la graniță pentru țara noastră, despre încercările de rezistență și a măsurilor luate de autorități. În același timp, a fost reafirmat sprijinul pe care poate miza R. Moldova din partea Ucrainei, ca urmare a suportului oferit de țara noastră în perioada războiului. „Puteți conta pe noi. Întotdeauna”, spune Dmitro Kuleba în cadrul Reuniunii Diplomației Republicii Moldova.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Astăzi, 16 august, ambasadorii R. Moldova s-au reunit la Chișinău pentru a discuta chestiuni ce vizează realizarea politicii externe, stabilirea noilor sarcini și sporirea eficienței misiunilor diplomatice.

În cadrul acesteia, ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a vorbit despre pericolul pe care-l reprezintă războiul de la granița R. Moldova pentru țara noastră. Dincolo de consecințele imediate și vizibile, cum ar fi deconectările de la energie electrică, din cauza distrugerii infrastructurii ucrainene, sau dronele care au survolat spațiul aerian al R. Moldova, rămășițele care au căzut pe teritoriul nostru, impactul indirect și de durată ar fi cel care provoacă cele mai multe dificultăți.

 Moscova a folosit întregul arsenal hibrid împotriva Guvernului R. Moldovei.  În acest fel a provocat dezinformări, a alimentat atitudini antiguvernamentale, a divizat societatea, a genera provocări în regiunea transnistreană. Au existat multe alte încercări de subminare a ordinii constituționale. 

Autor: Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei

Publicitate

Mai mult, Kuleba a vorbit și despre reușitele țării noastre în acest context, despre felul în care au fost gestionate situațiile de criză și efectele pozitive care au apărut în consecință.

Cu toate acestea, R. Moldova a primit cu succes, împreună cu Ucraina, statutul de candidat. Ați limitat în mod eficient influența propagandei rusești în țară. Ați interzis simbolurile fasciste rusești, precum și panglica Sfântului Gheorghe. Sunt deosebit de recunoscător R. Moldova pentru că a recunoscut Holodomor ca genocid împotriva poporului ucrainean și pentru că s-a alăturat grupului de bază al tribunalului pentru crimele împotriva Ucrainei.

Autor: Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei

Ministrul a reiterat că Ucraina va continua să ofere sprijin R. Moldova, pentru menținerea suveranității și integrității teritoriale. În aceeași ordine de idei, măsurile economice adoptate au menirea să asigure conectivitatea dintre aceste două țări. Iar parcursul european, pe fundalul războiului, devine unul și mai clar și mai ambițios, spune Kuleba.

Noi continuăm să luptăm pentru ca agresiunea rusă să nu ajungă niciodată la granițele R. Moldova. Continuăm să luptăm pentru ca Ucraina și R. Moldova să rămână libere. Victoria noastră va aduce zeci de ani de dezvoltare pașnică, nu doar pentru noi, ci și pentru dumneavoastră. Haideți să rămânem uniți și puternici pe această cale (...) Puteți conta pe noi. Întotdeauna.

Autor: Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei

Mai mult, Kuleba a precizat că atacul din noaptea de 15 spre 16 august nu va rămâne fără răspuns, aceasta fiind o altă crimă de război din partea Rusiei. Sistemul de apărarea aerian al Ucrainei a doborât 13 dintre drone.

„Indiferent de câte rachete sau drone vor trage asupra noastră, spiritul nostru nu va fi înfrânt. Vom învinge”, spune Dmitro Kuleba.

CONTEXT.  Rusia a atacat din nou Porturile Reni și Izmail din Ucraina, aflate la granița României și la doar 250 de km de Chișinău. Imagini cu atacul aerian au fost filmate în noaptea de marți spre miercuri de marinarii români, aflați la câteva sute de metri distanță. Bubuiturile s-au auzit și la Galați.

Este pentru a treia oară când militarii ruși atacă aerian porturile ucrainene de la Dunăre. Și la precedentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre tot silozurile de cereale au fost atacate, cantități importante fiind distruse la momentul respectiv.

Un alt atac cu drone a avut loc în noaptea de 23/24 iulie 2023 Ținta dronelor a fost infrastructura portuară a Dunării. Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană ucrainene.  

A urmat un alt atac, în data de 2 august, de această dată, asupra portului Ismail. Un siloz de cereale a fost avariat atunci, potrivit guvernatorului regiunii Odesa, Oleg Kiper.

Atacurile au început, după ce Rusia a abandonat acordul major, mediat de ONU și Turcia, care permitea Kievului să-și exporte cereale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal