Încă câțiva ani o parte dintre elevi vor învăța după manuale din 2014 și curriculă din 2019. Iată problema și soluțiile
În prezent, lecțiile și procesul de studii în școli se desfășoară după o nouă programă școlară, care a fost adoptată în anul 2019. Însă, manualele pe care le au cei mai mulți dintre ei sunt din 2014. Principala problemă ar fi resursele restrânse de care dispune țara pentru a produce cărți. Iar până la adaptarea completă a manualelor la curriculă ar mai dura câțiva ani, explică ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul emisiunii DESCIFRAT.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În anul 2019 a fost modificată curricula școlară. Cu toate acestea, manualele școlare au rămas aceleași, din 2014. În acest fel, sunt întâlnite atât dificultăți în predare, cât și o neconcordanță dintre programa școlară și conținutul cărților.
Această problemă ar fi legată de capacitatea pieții locale de a genera suficiente titluri de cărți într-un timp restrâns, spune ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul emisiunii DESCIFRAT.
Anul acesta ministerul a achiziționat 47 de titluri de manuale noi care au fost trimise în școli, iar anul este planificată o achiziție de 60 de titluri de manuale. Ceea ce ar însemna în jur de 100 de titluri în doi ani. Însă, în aceste condiții nici jumătate dintre școlile din țară nu vor avea manuale adaptate la noua programă, căci pentru a acoperi toate necesitățile care sunt este nevoie de 280 de titluri de manuale noi.
Trebuie să găsim soluții pentru creșterea capacităților de producție. Ceea ce înseamnă ca editurile să elaboreze 100 de manuale pe an, să facă o echipă suficient de mare, să avem un proces competitiv la achiziții (...) Vom încerca să colaborăm și cu editurile din România.
Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării
În același timp, ministrul Educației explică că există posibilitatea ca manualele de fie împărțite pe două părți, tipărite separat. Una să fie pentru semestrul I, iar cea de-a doua pentru semestru doi.
Principalul scop al acestei măsuri este reducerea greutății ghiozdanului copiilor.
Ghiozdanele ar trebui să aibă 10-20% din masa corporală a unui copil, iar la noi sunt ghiozdanele copiilor sunt mult mai grele. Soluția ar fi dulapuri în școală, două părți de manuale, mai puține suplimente de curs.
Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării
CONTEXT. Din 17 iulie, sistemul de educație și cercetare revine în gestiunea noului ministru prin Dan Perciun. În patru săptămâni de la învestire, ministrul vine cu un plan amplu de obiective și modificări pentru anul 2024.
Sistemul de învățământ din R. Moldova ar urma să fie reîmprospătat cu cadre didactice noi și recalificate. În acest sens, studenții de la facultatea de pedagogie vor avea o bursă mai mare și condiții de studiu îmbunătățite, iar profesorii vor acces la cursuri de formare gratuite. Mai mult, pentru elevii din mediile defavorizate ar urma să fie acordate facilități care să le permită accesarea studiilor calitative. Iar fenomenul „asociațiilor de părinți” ar urma să fie înlocuit cu un mecanism de „donație transparentă” în școli. Acestea sunt o parte dintre acțiunile și obiectivele care ar urma să fie implementate de noul ministrul al Educației și Cercetării, Dan Perciun, și pe care le-a explicat în cadrul conferinței de presă ținute pe 1 august curent.
În noua ediție DESCIFRAT discutăm cu Dan Perciun despre scopurile stabilite pentru anul 2024 pentru învățământul general și superior. Abordăm subiectul dotărilor în școli și universități. Analizăm condițiile de muncă pentru cadrele didactice, nivelul de pregătire și deficitul din sistem.