Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor
Parlamentul a reexaminat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, după ce președinta Maia Sandu a înaintat un demers cu privire la acesta. Potrivit autorilor, documentul conține propuneri și îmbunătățiri care nu diminuează importanța noilor reglementări adoptate.
・ Baciu Ana
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Deputații au reexaminat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, aprobat la sfârșitul lunii iulie.
În scrisoarea de reexaminare transmisă Parlamentului se menționează că „exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri, iar pentru reducerea lor, sunt necesare contrabalanțe legislative”.
„Ceea ce a solicitat doamna președinte este să uniformizăm pe cât posibil, prevederile legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ în ceea ce ține de două aspecte principale, criteriul de integritate etică care era diferit în cele două legi și să introducem posibilitatea de contestare a hotărârii CSM sau CSP de către comisia de vetting. În cazul în care CSM sau CSP nu a luat o decizie în baza raportului de evaluare, aceasta să poată fi contestată și de comisia de vetting”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.
Totodată, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile.
Mai exact, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării. Contestația se va depune la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde va fi examinată în termen de 30 de zile de către un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul CSJ până la data de 31 decembrie 2022.
CONTEXT. Inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptată de Parlament la sfârșitul lunii iulie. Proiectul de lege reprezintă cea de-a treia etapă a mecanismului de vetting și ultima etapă a reformei sistemului de justiție. Este și una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.
Evaluarea integrității etice și financiare va viza aproximativ 140 de judecători și 220 de procurori.