Premierul României i-a cerut omologului de la Kiev recunoaşterea inexistenţei limbii „moldoveneşti”
În timpul vizitei premierul ucrainean la București, șeful Guvernului român a solicitat drepturi şi libertăţi egale pentru românii din Ucraina, recunoaşterea inexistenţei aşa-numitei limbi „moldoveneşti” şi adoptarea tuturor măsurile legale şi administrative în consecinţă. Totodată, Marcel Ciolacu i-a reamintit lui Denis Şmîhal că Republica Moldova adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română, scrie digi24.ro.
・ Zagnat Elena
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. După ce a avut o întrevedere cu prim-ministrul ucrainean, șeful Guvernului român a declarat că-și dorește ca românii din Ucraina să aibă exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Oficialul de la București a menționat că și-ar dori ca omologul său să transmită acest mesaj la toate nivelurile administraţiei ucrainene.
Acesta a mai precizat că i-a cerut omologului ucrainean recunoaşterea inexistenţei limbii „moldoveneşti”.
„În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene – aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. (...) Referitor la problema aşa-numitei limbi „moldoveneşti” am reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa acesteia şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă.
Autor: Marcel Ciolacu, prim-ministrul României
CONTEXT. Precizăm că, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă.
La aproape 10 ani de la hotărârea Curții Constituționale, în Parlament a fost adoptată legea ce prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.