Prima condamnare în dosarul celor 100 sirieni, a căror migrare ilegală în UE a fost organizată de un grup infracțional
Un bărbat din Ceadâr-Lunga a fost condamnat pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor sirieni, cu destinația Austria și Germania, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), oficiul „Sud”. Acesta va plăti o amendă, nu va avea dreptul să transporte pasageri în afara Moldovei, iar microbuzul cu care transporta persoanele a fost confiscat în folosul statului. Aceasta este prima condamnare din dosarul celor circa 100 de cetățeni sirieni, a căror migrare ilegală în Uniunea Europeană a fost organizată de grupul infracțional anihilat.
・ Stela Vdovii
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), oficiul „Sud,” anunță condamnarea unui bărbat din Ceadâr-Lunga pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor sirieni, cu destinația Austria și Germania.
Aceasta este prima condamnare din dosarul celor circa 100 de cetățeni sirieni, a căror migrare ilegală în Uniunea Europeană a fost organizată de grupul infracțional anihilat. Inculpatul era membru al acestui grup. Bărbatul este din Ceadâr-Lunga și are vârsta de 39 de ani. Acesta și-a recunoscut vinovăția pentru participarea acestuia în schema grupului infracțional destructurat în 2022, cercetat inițial de procurorii DIICOT din România, care au făcut echipă comună cu procurorii PCCOCS. Mai exact, bărbatul a fost implicat în două cazuri de organizare a migrației ilegale.
În primul caz, bărbatul condamnat a traversat frontiera la ieșirea din România într-un microbuz înregistrat în Bulgaria, în care erau transportați 10 sirieni, printre care el însuși figura ca pasager, deși în realitate își aducea contribuția la organizarea migrației lor ilegale.
În alt caz, peste doar o lună, condamnatul a transportat doi sirieni spre intrarea în Ungaria, în portbagajul unei mașini. Ca să-și asigure succesul operațiunilor, grupul infracțional folosea alte mașini ca antemergător, care-i anunțau despre prezența sau controalele poliției pe traseu.
CONTEXT: Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, a câte 6-10 persoane, iar prețul pentru activitatea de traficare varia între 5.000 - 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).
Prin urmare, la solicitarea procurorilor PCCOCS, oficiul „Sud,” Judecătoria Comrat l-a condamnat pe bărbat pentru faptele de organizare a migrației ilegale. Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii, instanța de judecată i-a redus pedeapsa și l-a obligat să achite o amendă de 55.000 lei și i-a interzis să transporte pasageri în afara Moldovei, în următorii patru ani. La solicitarea procurorilor, microbuzul a fost confiscat în folosul statului.
În ceea ce-i privește pe alți membri ai grupului infracțional, încă trei persoane au fost trimise în judecată, iar urmărirea penală în privința altor complici continuă.