Promisiuni din miliarde? În prag de alegeri oligarhul fugar, Ilan Șor, lansează programul „Satul moldovenesc”

Promisiuni din miliarde? În prag de alegeri oligarhul fugar, Ilan Șor, lansează programul „Satul moldovenesc”

Oligarhul fugar, Ilan Șor, a anunțat că va scoate din buzunar 17 miliarde de lei pentru un program care ar avea drept scop „renașterea satelor din R. Moldova”. Deși nu menționează sursa provenienței banilor, promite bugete de 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie. Banii ar urma să fie folosiți în implementarea programului „Satul moldovenesc”. În acest sens, a fost creată și o nouă fundație „Visul meu”. Declarația a fost făcută vineri, 18 august.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Liderul Partidului Șor, scos în afara legii, și inițiatorul Blocului Ș.O.R., fostul deputat condamnat la 15 ani de închisoare, Ilan Șor, anunță lansarea unui proiect, prin care va oferi 17 miliarde de lei pentru modernizarea satelor din R. Moldova. Astfel, pentru fiecare primărie, Șor promite alocarea a câte de 20 milioane de lei timp de trei ani, pentru reconstrucții.

Cum se întâmplă? Pentru aceasta, a fost creată o nouă fundație „Visul meu”, prin intermediul căreia vor fi alocați banii. Ilan Șor mai spune că cererile de finanțare ar urma să fie depuse din partea primarilor, iar personalul fundației îi va contacta.

Aceste demersuri vin în urma anunțului, făcut patru luni în urmă, precum că liderul fugar intenționează să fie prim-ministru și să aducă investiții de 10 miliarde de dolari, alți bani a căror sursă, la fel, nu a fost anunțată.

CONTEXT. Oligarhul fugar, Ilan Șor, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de magistrații Curții de Apel, în luna aprilie curent. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru urmau să fie confiscate în favoarea statului, fiind vorba despre peste cinci miliarde de lei.

Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor se declară nevinovat, acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.

Escrocherie, spălare de bani, fals în declarații, delapidarea averii străine și abuz de putere. Sunt acuzațiile care i s-au adus lui Ilan Șor și pentru care Procuratura Generală, în decembrie 2021, a solicitat ridicarea imunității deputatului Ilan Șor pe nouă capete de acuzare. 

Această infracțiune, potrivit Codului Penal, se pedepseşte cu închisoare de la trei la opt ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În mai 2022, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat cererile procurorului general, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității lui Ilan Șor și Marina Tauber.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal