WSJ: SUA avertizează Turcia cu privire la ce riscă unele companii care ajută Rusia să evite sancțiunile

WSJ: SUA avertizează Turcia cu privire la ce riscă unele companii care ajută Rusia să evite sancțiunile

Autoritățile americane au avertizat guvernul turc cu privire la riscul de a impune restricții împotriva companiilor turcești care ajută Rusia să eludeze sancțiunile, relatează Wall Street Journal, citând oficiali occidentali.

Zagnat Elena

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Washingtonul este foarte îngrijorat de modul în care Turcia ajută Rusia să evite sancțiunile. În special, potrivit oficialilor, electronicele occidentale ajung către Rusia prin Turcia, iar porturile turcești continuă să primească nave rusești aflate sub incidența sancțiunilor.

„Suntem în dialog constant cu guvernul turc pe aceste probleme. Sperăm sincer că putem evita un scenariu în care o companie turcă să fie sancționată”, a declarat o sursă pentru WSJ.

O preocupare separată pentru oficialii americani este flota din umbră care operează prin Turcia, care ajută Rusia să livreze petrol către țările asiatice, evitând plafonul de preț stabilit de țările G7.

Potrivit WSJ, unul dintre cei mai mari operatori ai flotei din umbră ar fi Beks Ship Management, o companie turcească înființată în urmă cu peste un deceniu. În 2021, flota sa număra șase nave. De atunci, firma a crescut rapid, iar până în august 2023, avea o flotă de 41 de nave cu o valoare totală de 782 de milioane de dolari. Valoarea totală a flotei companiei a crescut de aproximativ zece ori în doi ani și jumătate.

Purtătorul de cuvânt al Beks Ship Management, Cemil Ersoz, a declarat reporterilor că navele au fost achiziționate prin intermediul unor bănci din Franța, China, Japonia, Taiwan și Statele Unite ale Americii.

CONTEXT. Nu este un secret că guvernul Erdoğan a condus de-a lungul anilor o politică externă axată pe consolidarea relațiilor cu țările din Orientul Mijlociu și Asia. Aceste politici au dus în mod inevitabil la îndepărtarea de Occident.

Pe măsură ce perspectivele economice s-au deteriorat în țară, dependența economică a Turciei de Rusia a crescut. În mod specific, această dependență de Rusia s-a manifestat în investițiile în energie, turism și comerț.

Cu toate acestea, în urma recentei realegeri a lui Erdoğan în funcția de președinte, există semne că valul s-ar putea schimba în politica externă și economică a Turciei. Investițiile din țările occidentale s-au oprit în mod constant ca urmare a schimbării axei către Rusia. Această schimbare în alinierea politicii externe și nivelul de dependență economică rezultat a însemnat că Turcia nu se află într-o poziție de influență pentru a pune în aplicare controalele la export și restricțiile de sancțiuni impuse de Occident Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal