Cei care au venit să-l asculte pe Bregovic la Gustar nu-și vor primi banii înapoi. Organizatorii explică de ce l-au invitat pe artist
Ultima zi a festivalului de muzică Gustar, duminică, 20 august, a început cu schimbări de program. Mai exact, este vorba despre anularea prestației artistului sârb, Goran Bregovic. Cauza este interdicția de intrare în Republica Moldova pe care muzicianul o avea încă din 2022 și despre care, spune Poliția de Frontieră, organizatorii ar fi știut din timp. De cealaltă parte, producătorul general Gustar neagă această informație. AGORA a aflat ce măsuri urmează a fi luate și cum a ajuns Bregovic în lista de artiști invitați ai evenimentului.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Printre artiștii care erau cap de afiș al programului zilei de duminică a festivalului Gustar se numără și Goran Bregovic. Cu toate acestea, la mijlocul zilei în care era planificată prestația muzicianului sârb, organizatorii au anunțat că Bregovic a primit interdicție de intrare în Republica Moldova. Acest fapt a stârnit mai multe idei contrapuse în spațiul public și pe rețele, inclusiv, în rândul participanților la festival.
În acest sens, Poliția de frontieră informa, duminică, 20 august, despre faptul că accesul artistului pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzis încă în 2022. Mai mult decât atât, organizatorii festivalului Gustar ar fi fost informați din timp despre această interdicție, comunică autoritățile.
Interdicția e aplicată din anul 2022. Au fost informați din timp organizatorii - până la data sosirii acestuia în țara noastră. Amintim că, pentru a exclude riscurile de securitate, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini.
Autor: Poliția de frontieră a R. Moldova, comunicat 20.08.23
De cealaltă parte, organizatorii festivalului au declarat pentru AGORA că nu au fost informați despre existența acestor interdicții.
Am aflat, în momentul în care artiștii au aterizat pe aeroport și ne pare rău că așa s-a întâmplat, dar nu ne putem opune deciziei autorităților.
Autor: Vlad Costandoi, producător general Gustar
Astfel, au fost și ar urma să fie luate mai multe măsuri pentru a depăși situația de criză. Printre acestea se numără decizia de a limita următorilor accesul la comentarii la postarea în care a fost făcut anunțul de retragere din program a prestației lui Bregovic. Această hotărâre a fost luată cu scopul de a nu deranja desfășurarea și procesele organizatorice ale festivalului, iar decizia îi aparține producătorului general Gustar, a explicat Costandoi pentru AGORA.
Mai mult, printre scenarii și măsuri nu se numără returnarea biletelor, aceasta fiind una dintre solicitările cele mai des făcute în comentariile și una dintre reacțiile pe rețelele de socializare.
Regulamentul festivalului nostru ne permite să schimbăm programul. Noi am făcut un festival de muzică, nu un concert de-a lui Bregovic. Oamenii nu au venit numai pentru el (...) Ne vom gândi la scenarii care să amelioreze situația, dar nu vom returna biletele.
Autor: Vlad Costandoi, producător general Gustar
Alegerea ca artistul să fie cap de afiș și să aibă o prestație în Republica Moldova ține de specificul festivalului și a muzicii pe care o produce. Controversele pe care le stârnește în spațiul public numele său și declarațiile făcute anterior nu au împiedicat alegerea ca Goran Bregovic să fie invitat, comunică organizatorii.
„Vorbim de cultură și tare nu vreau ca aceasta să fie amestecată cu politică (...) Noi ne-am arătat susținerea pentru Ucraina și Kalush Orchestra au acceptat să fie pe scenă în aceeași zi cu Bregovic”, declară Costandoi.
Mai mult, organizatorii declară că alegerea ca Bregovic să facă parte din lista de artiști ai evenimentului a fost susținută și de faptul că artistul urmează să aibă concerte în mai multe orașe europene, precum cele din România, Austria, Germania.
În acest sens, Ministerul sârb de Externe a cerut duminică, 20 august, explicații de la Chișinău referitoare la interzicerea interpretului Goran Bregovic de a intra în Republica Moldova. Potrivit presei sârbe, ministrul a menționat că o astfel de decizie nu este în concordanță cu relațiile tradiționale de prietenie dintre Serbia și Republica Moldova.
CONTEXT. La data de 27 mai curent, Goran Bregovic era cap de afiș a concertului de muzică folk balcanic din R. Moldova - „Mai Folk”, alături de Zdob și Zdub, Frații Advahov și pionierii genurilor Balkan Brass și Balkan Beats, Fanfare Ciocârlia. Însă „din motive independente de voința organizatorilor, evenimentul Mai Folk", care urma să aibă loc în data de 27 mai este amânat pentru data de 4 octombrie. Bilete procurate anterior rămân a fi valabile”, au anunțat organizatorii „Mai Folk”.
Ultima prestație a artistului în Republica Moldova a fost în 2017, la festivalului „MUST Fest 2017”.
În 2014 artistul sârb Goran Bregovic a susţinut în mod deschis ocuparea Crimeii, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia. Tot el a fost cel care a ignorat sancțiunile internaționale împotriva Rusiei şi a susţinut, în 2015, un concert în Crimeea, la Sevastopol, la aproape un an de la anexare.