Maia Sandu, despre despre criza politică din Găgăuzia: Trebuie să fie rezolvată la nivel local
Criza politică din Găgăuzia, unde Adunarea Populară a eșuat în trei rânduri să voteze noua componență a Comitetului Executiv propus de bașcana Evghenia Guțul, trebuie să fie rezolvată la nivel local. Cel puțin asta declară președinta R. Moldova, Maia Sandu într-un interviu acordat presei române.
21 august 2023, 20:53 ・ Cristian Bolotnicov
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Întrebată dacă bașcana Evghenia Guțul, susținută de fugarul Ilan Șor, va fi confirmată în funcția de membră a Guvernului R. Moldova, președinta Maia Sandu a răspuns că Adunarea Populară trebuie să decidă când și dacă va fi numit Comitetul Executiv. În același timp, șefa statului susține că un lucru este cert - procesul electoral în regiune „s-a înfăptuit cu încălcări și cu abuzuri”.
Din păcate instituțiile statului și Comisia Electorală locală din Găgăuzia nu au intervenit la timp și aceste abuzuri au rămas nesancționate. Acum votul a avut loc. Iar cei care au fost aleși trebuie să lucreze în interesul cetățenilor care le-au dat votul. Trebuie să lucreze în interesul statului R.Moldova și nu în interesul Rusiei, chiar dacă bănuim că în procesul de alegeri au fost folosiți bani rusești, dar acest lucru este ilegal. Este o problemă care trebuie să fie rezolvată la nivel local. Este Adunarea Populară care trebuie să ia o decizie. Există legile statului R.Moldova, există niște reguli ale autonomiei. În acest cadru trebuie să se găsească o soluție.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
Președinta R. Moldova mai susține că riscurile persistă și în alte regiuni ale țării, atât timp cât „banii rusești intră în țară și nu sunt identificați la timp de instituțiile noastre și atât timp cât așa-zișii politicieni care folosesc acești bani rusești ca să cumpere voturi, rămân nepedepsiți”.
CONTEXT. La 21 august curent, bașcana Evghenia Guțul anunță că a modificat lista candidaților pe care-i propune pentru Comitetul Executiv, din care au fost excluse persoanele care nu cunosc limba găgăuză. Aceștia au fost înlocuiți cu persoane care o vorbesc.
Bașcana a calificat decizia drept „un compromis” și și-a exprimat speranța că, de data aceasta, deputații Adunării Populare a Găgăuziei vor vota noua componență a Comitetului Executiv. Până în prezent, Adunarea Populară a respins de trei ori lista candidaților propuși de Guțul în Executivul Autonomiei.