„El a zis că vrea să jucăm o scenă mai sexuală”. În premieră pentru lumea teatrală din Moldova, o actriță acuză un regizor de hărțuire

„El a zis că vrea să jucăm o scenă mai sexuală”. În premieră pentru lumea teatrală din Moldova, o actriță acuză un regizor de hărțuire

În premieră pentru lumea teatrală din Republica Moldova, o actriță acuză un regizor de hărțuire sexuală. Regizorul este de origine lituaniană și a fost condamnat deja pentru un asemenea delict în țara lui, printr-o decizie de judecată definitivă. Radio Europa Liberă a discutat cu actrița și regizorul.


Foto simbol

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. O actriță din R. Moldova acuză un regizor de hărțuire sexuală. O asemenea acuzare publică este o premieră pentru lumea teatrală din țara noastră. Regizorul este de origine lituaniană și a mai fost condamnat anterior pentru crime similare.

Regizorul Linas Zaikauskas a lucrat în ultimul un an și jumătate în câteva teatre din Moldova, adunând în jurul lui mai multe reclamații. În luna iulie, și-a dat demisia din postul de regizor-șef al Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” din Chișinău, după ce o parte a trupei l-a acuzat de diferite abuzuri, pe care el le neagă. Europa Liberă a aflat că ar exista, într-un alt context, o altă acuzație, mai gravă.

„La prima repetiție individuală, cred că era duminică, mi-am citit monologul, dar el a zis că vrea să jucăm o scenă mai sexuală, fără atingeri, doar prin voce și priviri. Când a început să aibă erecție […], eu am oprit totul, am cerut o pauză. Nu știam cum să mă comport mai departe”, a spus actrița, *Nicoleta (nume modificat).

Linas Zaikauskas a ajuns la teatrul Nicoletei ca regizor-invitat, urmând să pună în scenă câteva spectacole. Actrița spune că regizorul i-a propus de la bun început să facă repetiții în mod individual.

În vârstă de 61 de ani, Zaikauskas a venit în R. Moldova din Ucraina ca refugiat, împreună cu soția și fiul lor, în primăvara lui 2022. Invazia rusească la scară largă din Ucraina l-a prins la Odesa, la Teatrul Național Academic de Operă și Balet. Nu s-a refugiat în țara lui, membră a NATO, crezând că războiul nu va dura mult și că, după o perioadă scurtă de timp petrecută în R. Moldova, va putea reveni în Ucraina.

Actrița spune că nu doar ea, dar și alte colege erau invitate la repetiții individuale cu Zaikauskas.

[...]

Numai că incidentul de la prima repetiție individuală nu a fost singurul. Nicoleta spune că, în următoarele săptămâni, regizorul a continuat să-i ceară să facă lucruri despre care ea nu înțelegea prea bine dacă sunt „un joc, repetiție sau ceva care încalcă drepturile omului”.

Mi-a spus că ar fi bine să vin fără chiloți la repetiții

Zaikauskas i-ar fi propus să pretindă că s-a îndrăgostit de el așa încât, jucând ei doi această farsă între ei, actrița să poată interpreta mai convingător rolul erotic din spectacolul cel real pus de regizor în scenă: „Mi-a spus că ar fi bine să vin fără chiloți la repetiții, de dorit, în fustă, și să-l avertizez despre asta printr-un mesaj sau să i-o șoptesc la ureche, ca să nu audă nimeni”.

Într-o discuție cu Europa Liberă, Zaikauskas a respins orice acuzație de hărțuire care i se aduce în R. Moldova. „Sunt un regizor bun, solicitat și, cel mai probabil, nu sunt o persoană rea”, a scris Zaikauskas într-o conversație pe Messenger.

El a sugerat că este „foarte posibil” ca acuzațiile să fie un act de răzbunare din partea actorilor care n-au primit rolurile dorite în spectacolele montate de el.

Toată povestea o puteți citi AICI.

Precizăm că directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, Feodor Gladii, a precizat pentru AGORA că acest caz de abuz sexual, descris în reportaj, nu se referă la Teatrul Cehov. Mai mult, din partea angajaților teatrului nu a parvenit nicio acuzație de hărțuire sexuală.

CONTEXT. Asemenea caz nu este unic în țara noastră. Câțiva ani în urmă AGORA a scris despre un caz similar la o catedră de la Universitatea de Medicina și Farmacie. Atunci un profesor de USMF, șef de catedră, era acuzat de hărțuire sexuală. O asemenea plângere a fost expediată redacției de către un asistent universitar. Acuzațiile au fost reiterate, ulterior, de o altă colegă de la aceeași catedră. Profesorul a negat însă acuzațiile și spune că această campanie de denigrare ar fi fost pusă la cale de un prieten, care ar vrea să-i ia locul.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal