Tatiana Molcean va ocupa cea mai înaltă funcție deținută de un cetățean moldovean la ONU: „Cooperarea regională este cheia” (VIDEO)
Știrea că Tatiana Molcean a fost numită în funcția de Secretar Executiv a Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite a umplut de mândrie pieptul moldovenilor. O funcție în top-managementul Organizației Națiunilor Unite și cea mai înaltă funcție deținută de un cetățean moldovean la ONU. În cadrul interviului am aflat ce a determinat-o pe ambasadoare să-și schimbe traseul profesional și să se facă diplomată în loc de avocată și dacă faptul că provine dintr-o țară mică, precum Moldova a generat vreodată modestie în dialogul cu alte state. De asemenea, am discutat despre cât de importantă este cooperarea regională, unde și pe ce este setat acum focusul Comisiei Economice pentru Europa, cum stăm la capitolul egalitate de gender și dacă, în actualul context geopolitic, putem vorbi despre promovarea unei dezvoltări echitabile și durabile în regiune.
・ Mardari Irina
Potrivit Ministerului de Externe, alegerea Tatianei Molcean în aceasta funcție de top management al ONU urmare unui concurs competitiv este o reconfirmare a calităților sale diplomatice și de lider, precum si a cunoștințelor vaste in domeniile de competenta ale organizației. Totodată este o recunoaștere clara a profesionalismului, a succeselor si realizărilor diplomației moldovenești, a angajamentelor la nivel guvernamental față de agenda multilaterala. Secretarul Executiv UNECE este numit in funcție de Secretarul General ONU si face parte din Grupul de Management Superior al ONU.
Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa a fost fondată în 1947 pentru a încuraja cooperarea economică între statele membre. fiind una dintre cele cinci comisii regionale ale Națiunilor Unite.
Această platformă multilaterală vine să faciliteze o mai bună integrare economică între cele 56 de state membre din Europa, America de Nord și Asia Centrala, promovând dezvoltarea durabilă și prosperitatea economică prin: dialog politic; negocierea instrumentelor juridice internaționale; elaborarea de reglementări și norme; schimbul și aplicarea celor mai bune practici; expertiză economică și tehnică; precum și cooperare tehnică pentru țările cu economii în tranziție.