Un „Program special” și 50 de milioane de lei. Continuă promisiunile preelectorale, făcute de la distanță de oligarhul fugar Ilan Șor
Șirul demersurilor preelectorale ale oligarhului fugar, Ilan Șor, continuă. După ce a promis bani din miliarde pentru reconstrucția satelor din țară, la nici o săptămână distanță, anunță un alt program și alți bani. Intitulat „Orașul Moldovei”, proiectul promite investiții de 50 de milioane de lei, în dezvoltarea urbană.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Fostul deputat condamnat la 15 ani de închisoare, Ilan Șor, anunță lansarea unui proiect, prin care promite, de această dată, investiții de 50 de milioane de lei pentru refacerea orașelor din R. Moldova.
Atât în cazul proiectului anunțat acum câteva zile, prin care era promisă modernizarea satelor, nici de această dată, fostul lider al partidului scos în afara legii nu anunță din ce surse vor fi acordați banii. Programul „Orașul Moldovei” ar fi o prelungire a inițiativei „Satul moldovenesc”.
Mai mult, pentru a acorda banii promiși pentru „Satul moldovenesc” a fost creată o altă fundație „Visul meu”. În schimb, cei 50 de milioane de lei, pentru „Orașul Moldovei”, vor fi acordați printr-un „program special”.
Scopul din spatele demersului fiind crearea de „spații confortabile, prietenoase și sigure pentru trai”. Ilan Șor mai spune că cererile de finanțare ar urma să fie depuse din partea primarilor, iar personalul fundației îi va contacta.
CONTEXT. Primul anunț, în această notă, a fost făcut vineri, 18 august, când oligarhul fugar, Ilan Șor, a anunțat că va scoate din buzunar 17 miliarde de lei pentru un program care ar avea drept scop „renașterea satelor din R. Moldova”. Deși nu menționează sursa provenienței banilor, promite bugete de 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie. Banii ar urma să fie folosiți în implementarea programului „Satul moldovenesc”. În acest sens, a fost creată și o nouă fundație „Visul meu”.
Ilan Șor, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de magistrații Curții de Apel, în luna aprilie curent. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru urmau să fie confiscate în favoarea statului, fiind vorba despre peste cinci miliarde de lei.
Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Ilan Șor se declară nevinovat, acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.
Escrocherie, spălare de bani, fals în declarații, delapidarea averii străine și abuz de putere. Sunt acuzațiile care i s-au adus lui Ilan Șor și pentru care Procuratura Generală, în decembrie 2021, a solicitat ridicarea imunității deputatului Ilan Șor pe nouă capete de acuzare.
Această infracțiune, potrivit Codului Penal, se pedepseşte cu închisoare de la trei la opt ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
În mai 2022, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat cererile procurorului general, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității lui Ilan Șor și Marina Tauber.