Zboruri directe Chișinău - Atena din 2024 și noi ajutoare din partea R. Moldova pentru stingerea incendiilor devastatoare. Sandu a avut o întrevedere cu premierul grec

Zboruri directe Chișinău - Atena din 2024 și noi ajutoare din partea R. Moldova pentru stingerea incendiilor devastatoare. Sandu a avut o întrevedere cu premierul grec

Din 2024 ar putea exista zboruri directe între Chișinău și Atena, potrivit discuțiilor purtate în Grecia, de președinta R. Moldova, Maia Sandu și premierul Kyriakos Mitsotákis. În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul oferirii unor noi ajutoare statului elen din partea țării noastre, pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În cadrul evenimentului de la Atena, Președinta Maia Sandu a discututat despre cooperarea moldo-elenă cu Premierul Kyriakos Mitsotákis. Republica Moldova este interesată de o colaborare și mai strânsă în mai multe domenii cu Republica Elenă, inclusiv în cel energetic. În această primăvară, Energocom a semnat un acord de cooperare cu operatorul elen DEPA și, ulterior, un contract de procurare a gazelor naturale. Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale este elementul cheie pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

În cadrul discuției, am convenit să facem tot posibilul pentru a deschide o cursă directă de zbor între capitalele noastre, la începutul anului viitor. Am discutat cu Prim-ministrul Mitsotakis despre cooperarea economică și atragerea investițiilor elene, inclusiv în contextul procesului de reconstrucție a orașelor din sudul Ucrainei. I-am menționat premierului elen că țara noastră este gata, în următoarele zile, să detașeze 56 de pompieri ca să ajute la stingerea incendiilor devastatoare cu care se confruntă Grecia, așa cum am făcut-o și în anii precedenți. Suntem solidari cu țările prietene atunci când e nevoie.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

Publicitate

Totodată, șefa statului a apreciat decizia autorităților elene de a deschide o ambasadă la Chișinău și l-a invitat pe Prim-ministrul Mitsotakis să viziteze Moldova. „Nu în ultimul rând, le-am mulțumit partenerilor greci pentru că susțin aderarea Moldovei la UE. Discuția organizată ieri de premierul elen cu țările din Balcanii de vest, Ucraina, și țara noastră - state care aspiră să devină membre ale UE, este un semnal pozitiv că avem prieteni puternici în Uniunea Europeană care ne sunt alături în parcursul nostru european”, a conchis Președinta Maia Sandu.

CONTEXT. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Atena într-o vizită de lucru la invitația Prim-ministrului Republicii Elene, Kyriákos Mitsotákis. Șefa statului participă la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de Premierul Mitsotákis.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal