Adunarea Generală a Procurorilor | Alegerea membrilor CSP (principalul obiectiv al forului de astăzi) a fost amânată (LIVE)
Adunarea Generală a Procurorilor, care urmează să aleagă membrii procurori și supleanții acestora în Consiliul Superior al Procurorilor, are loc miercuri, 23 august. La ședință sunt prezenți 466 de procurori, deci, Adunarea Generală este deliberativă.
UPDATE: Alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor a fost amânată.
・ Stela Vdovii
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (exercițiu, pentru care s-au adunat astăzi procurorii la Adunarea Generală) a fost amânată. 258 de procurori au votat pentru a pune pe pauză alegerea membrilor CSP.
Amânarea vine, după solicitarea candidaților care nu au susținut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, dar care urmează să fie reevaluați, potrivit deciziei CSJ. Demersurile vin din partea procurorilor Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov.
Respectiv, Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată până când va exista decizia finală a Comisiei Pre-Vetting.
ȘTIREA INIȚIALĂ: După o pauză de aproape trei ani, Adunarea Generală a Procurorilor se întrunește astăzi, 23 august, pentru a desemna noi membri în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.
Se întâmplă, în condițiile în care, la 4 august, au intrat în vigoare modificările Legii cu privire la Procuratură.
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat lista candidaților care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor de judecător la CSJ. În ea se regăsesc 25 de persoane.
Între aceștia este și procurorul general interimar, Ion Munteanu, procurorul adjunct interimar al procurorului-șef PCCOCS, Sergiu Brigai, directorul Programului Justiție, CRJM, Vladislav Gribincea, membra CSP, Svetlana Balmuș, avocați, procurori și magistrați ai CA Bălți, Judecătoria Chișinău și Judecătoria Criuleni.
Candidații vor lupta pentru 20 de funcții vacante la CSJ, dintre care 11 judecători de carieră și 9 din domeniul de drept.
Lista candidaților pentru suplinirea funcțiilor de judecător la CSJ
CSM
Prezentă la Adunarea Generală a Procurorilor, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că: „Este important să avem un Consiliu Superior al Procurorilor cu care să putem parcurge acest proces de reformă în justiție și cu care să putem soluționa problemele acumulate în timp. Este, în primul rând, în interesul cetățenilor acestei țări, care își doresc și așteaptă un sistem al procuraturii independent, puternic, corect și integru”.
Totodată, Veronica Mihailov-Moraru le-a dat asigurări procurorilor că Ministerul Justiției a fost, este și rămâne un partener deschis pentru dialog și interacțiune, reiterând că și procurorii, la rândul lor, trebuie să își asume angajamentul pentru o activitate promptă și eficientă.
CONTEXT: „Îndemn procurorii să fie deschiși și să participe la aceste alegeri. Membrii CSP nu sunt aleși pentru ministrul Justiției sau pentru Guvern, sunt aleși pentru a eficientiza și a îmbunătăți activitatea sistemului procuraturii. Cetățenii așteaptă ca în justiție să fie procurori integri, onești și profesioniști, iar dumneavoastră aveți toată libertatea de a contribui la realizarea acestui deziderat”, a scris într-o reacție ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la data de 19 iulie.
Înainte de votul procurorilor, candidații pentru funcția de membri ai CSP au trecut testul integrității. În total, 18 candidați s-au înscris în concurs. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și 10 decizii de nepromovare a evaluării integrității.
Dintre cele 10 decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru cinci ani, iar șase candidați nu au promovat, urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.
Recent, procurorul general interimar Ion Muntean declara că Adunarea Generală a Procurorilor „este o chestiune foarte importantă pentru sistemul justiției”.
Potrivit lui Ion Munteanu, este important ca Adunarea să se desfășoare în termeni proximi și să fie desemnați membri procurori în CSP, dat fiind faptul că legislația procesual-penală trece printr-un proces de modificare și ajustare, de unde reiese că există și anumite aspecte care trebuie revizuite în structura generală a Procuraturii. Or, acest exercițiu este imposibil fără participarea CSP.