Recean, la cea de-a treia ediție a Platformei Crimeea: În locul Ucrainei putea fi Moldova! (VIDEO)

Recean, la cea de-a treia ediție a Platformei Crimeea: În locul Ucrainei putea fi Moldova! (VIDEO)

Premierul Dorin Recean a reprezentat Republica Moldova la cea de-a treia ediție a summitului „Platforma Crimeea”. În cadrul discursului, oficialul a menționat că „noi deja am trecut printr-o operațiunea specială, cea din regiunea transnistreană”.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Premierul Dorin Recean a ținut un discurs în cadrul sesiunii din 23 august a Platformei Crimeea. Șeful Guvernului de la Chișinău a menționat că printre obiectivele Moscovei, de la anexarea Crimeei în 2014 și până în prezent, se numără și realizarea unui coridor terestru spre R. Moldova.

Publicitate
Sunt 9 ani de când Rusia a invadat și anexat Crimea. (...) Rusia a acaparat mai mult pământ ucrainean și a încercat să realizeze un coridor terestru spre Moldova, a restricționat libertatea de navigație în Marea Neagră și a amenințat navigația pe fluviul Dunărea, perturbând exporturile de cereale către piețele globale. Astfel, anexarea Crimeei nu este doar o provocare de securitate națională, ci și una regională și globală, care necesită un răspuns persistent și ferm. Scopul nostru principal trebuie să fie acela de a restabili statul de drept, statul de drept internațional pentru Ucraina și de a descuraja astfel de încălcări în viitor. , inclusiv Crimea.

Autor: Dorin Recean, prim-ministru al R. Moldova

Premierul a afirmat că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru actele de agresiune și că sunt necesare acțiuni pe patru niveluri. Este vorba de oferirea mijloacelor necesare Ucrainei pentru a-și exercita autoapărarea în prezent și în viitor, continuarea aplicării sancțiunilor orientate spre slăbirea potențialului economic și financiar al Rusiei și asigurarea tragerii la răspundere a agresorului. În aceste condiții, premierul a reiterat sprijinul R. Moldova pentru înființarea unui tribunal internațional care să judece pe cei vinovați de crimele de război împotriva Ucrainei.

Toate cele trei acțiuni trebuie să meargă mână în mână cu reconstrucția Ucrainei, susținută de comunitatea internațională în zonele care au fost situaţia eliberată şi demnă permite. Reconstrucția caselor, școlilor, grădinițelor și podurilor va continua. Experiența de reconstrucție va fi aplicată mai pe scară largă în zonele eliberate. În paralel, comunitatea internațională nu se va odihni în pregătirea pentru un efort de reconstrucție mult mai mare. La sfârşitul acestui război. Moldova este gata să-și facă partea echitabilă în restabilirea dreptului internațional și sprijinirea Ucrainei. Ne aliniem treptat cu dvs în privința sancțiunilor împotriva Rusiei.

Autor: Dorin Recean, prim-ministru al R. Moldova

Șeful Guvernului de la Chișinău a menționat că autoritățile vor continua să asigure și să identifice noi rute pentru exportul de cereale ucrainene către piețele mondiale, în ciuda faptului că situația afectează și producătorii agricoli, exportatorii și economia R. Moldova.

„Nu există nicio ezitare în Moldova în a sprijini Ucraina, deoarece știm că am fi putut fi noi. Știm pentru că am experimentat deja operațiunile speciale rusești în Transnistria. Poporul și guvernul Moldovei sunt unite în angajamentul lor de a sprijini Ucraina până la victorie”, a transmis premierul Dorin Recean.

CONTEXT. Premierul Dorin Recean se află într-o vizită de lucru în Ucraina, acolo unde reprezintă țara noastră la summitul „Platforma Crimeea”. În deplasarea sa în țara vecină, premierul va fi însoţit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii şi industriei alimentare, Victor Parlicov, ministru al energiei, Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, și Ruslan Bolbocean, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Agenda vizitei în Ucraina mai prevede discuții cu omologii ucraineni și subiecte ce ţin de fortificarea dialogului bilateral moldo-ucrainean.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal