Datele personale vor rămâne personale și după Recensământ. Directorul BNS: „Recenzorii vor semna contracte de confidențialitate” (VIDEO)

Datele personale vor rămâne personale și după Recensământ. Directorul BNS: „Recenzorii vor semna contracte de confidențialitate” (VIDEO)

Moldovenii care vor participa la Recensământul de probă pot fi sigurică datele lor personale vor rămâne...doar a lor. Directorul general al Biroului Național de Statistică a declarat în cadrul emisiunii DESCIFRAT că recenzorii, implicați în colectarea datelor vor semna contracte de confidențialitate, iar în etapa de procesare a rezultatelor, toate informațiile vor fi codate.

Mardari Irina

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: Începând cu 28 august și până pe 10 octombrie 2023, în țara noastră va fi organizat un Recensământ de probă al Populației și Locuințelor. Participanții la acest exercițiu vor completa, de probă, inclusiv ancheta post-recenzare. Șeful de la BNS a oferit detalii despre cât de sigur este acest exercițiu statistic din perspectiva respectării datelor cu caracter personal.

Publicitate

„Datele confidențiale nu se diseminează de organul de statistică. Asta se referă și la recensământ. Datele recensământului vor fi disponibile doar în mod agregat, fără posibilitate de a fi identificate. Sunt puse pe rol o serie de măsuri care asigură condifențialitatea. Fiecare persoană care semnează contractul de activitate, semnează și contractul de confidențialitate unde se obligă să asigure confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal. De îndată ce datele vor fi introduse în calculator vor fi transmise pe serverul central”, a spus Cara.

Directorul general al BNS a precizat că la etapa când datele de la recensământ vor fi analizate va fi utilizată o metodă suplimentară de codarea datelor:

„Persoanele care vor lucra cu aceste date nu vor ști despre ce persoană este vorba”.

CONTEXT: De fapt, Recensământul de probă este un fel de repetiție pentru Recensământul populației și locuințelor care va avea loc în anul 2024. În acest sens au fost au fost selectate 11 localități din țară care vor fi sectoare de recenzare. Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani și face parte din rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Conform Deciziei Comisiei naționale pentru recensământul populației și locuințelor va fi organizat un recensământ e probă, care este, de fapt, o etapă de pregătire a exercițiului în sine, planificat pentru anul 2024.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal