Слава Україні! Mesaje din partea oficialilor de Ziua Independenței Ucrainei

Слава Україні! Mesaje din partea oficialilor de Ziua Independenței Ucrainei

Angajamentul față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei a fost reafirmat de autoritățile din R. Moldova de Ziua Independenței. Despre libertate, pace și curaj au vorbit președinta Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu în mesajele pe care le-au adresat statului vecin. Sprijinul pe care îl va acorda R. Moldova statului vecin va dura până la victorie, spune Igor Grosu.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Azi, 24 august, Ucraina marchează 32 de ani de independență, în timp ce continuă să lupte împotriva invaziei rusești mai bine de un an jumate. Atac care a ucis zeci de mii de oameni, a neliniștit milioane de cetățeni și a provocat pagube materiale uriașe. În acest context, autoritățile din R. Moldova și-au reafirmă angajamentul față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, printr-un mesaj.

Președinta țării, Maia Sandu, susține că Ucraina este un simbol al rezistenței și speranței pentru R. Moldova, iar „Ziua Independenței Ucrainei să nu mai fie niciodată umbrită de război și de suferință”, scrie Maia Sandu.

Astăzi Ucraina își sărbătorește cu demnitate Ziua Independenței. Independența este atunci când cetățenii își pot decide singuri viitorul, când au libertatea de a-și construi propria țară așa cum o văd ei. Ucrainenii, prin curajul și determinarea lor nemărginită, ne reamintesc acest adevăr în fiecare zi.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

Publicitate

În mesajul „З Днем Незалежності України” vicepremierului Nicu Popescu a subliniat importanța rezistenței frontului ucrainean pentru securitatea R. Moldova.

Republica Moldova este astăzi în afara oricărui pericol militar datorită curajului și a capacității de rezistență a armatei ucrainene, fapt pentru care îi suntem recunoscători. Vom continua să oferim Ucrainei toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale. Le transmitem vecinilor și prietenilor noștri că le suntem alături și le dorim pace și prosperitate.

Autor: Nicu Popescu, vicepremier

În aceeași notă a fost construită și adresarea din partea președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Mai mult, „astăzi, la celebrarea celor 32 de ani de independență a Ucrainei, vreau să transmit prietenilor și vecinilor noștri că Republica Moldova va fi alături de Ucraina și bravul ei popor până când victoria va fi de partea sa”, scrie Grosu.

Moldova și întreaga Europă se bucură astăzi de pace datorită curajului și sacrificiului poporului ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa dreapta pentru Libertate și Integritate. Binele învinge mereu! Із Днем Незалежності, Україно! Слава Україні!

Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului

CONTEXT. În data de 24 august în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci a adoptat Declarația de Independentă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean.

În 2021 această sărbătoare națională a fost celebrată printr-o paradă în centrul capitalei, Kiev. În anul 2022, toate evenimentele festive au fost interzise, de teama unor atacuri sau provocări din partea Rusiei. Autoritățile de la Kiev au publicat un videoclip cu un mesaj din partea președintelui Volodmir Zelenski, însoțit de o secvență cu imagini emoționante care descriu anumite momente din cele șase luni de război.

„Cervona Kalina” – Călinul roșu este melodia care a câștigat o amplă notorietate la nivel internațional după ce a devenit imn al armatei ucrainene în lupta de rezistență contra invaziei ruse. În octombrie 2022 piesa, în limba română, a fost cântată de Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal