Spus în jumătăți de cuvinte. Goran Bregovic nu a ajuns pe aeroportul din Chișinău, refuzul de intrare a fost pentru trupa sa

Spus în jumătăți de cuvinte. Goran Bregovic nu a ajuns pe aeroportul din Chișinău, refuzul de intrare a fost pentru trupa sa

Printre artiștii care au primit interdicție de intrare în Republica Moldova, fapt care a dus la anularea prestației artistului sârb Goran Bregovic pe scena Gustar, nu se numără însuși interpretul. Informația care a fost comunicată de autorități și care a făcut înconjurul spațiului public este că interpretul a fost „returnat recent din R. Moldova”. Însă, la distanță de câteva zile, producătorul general Gustar precizează pentru AGORA că pe aeroport, în acel moment, erau ajunși doar membrii trupei. Goran Bregovic nu a fost pe aeroportul din Chișinău pe 19 și nici 20 august curent.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Ultima zi a festivalului de muzică Gustar, 20 august, a început cu schimbări de program. Mai exact, este vorba despre anularea prestației artistului sârb, Goran Bregovic. Din acel moment, informația care a făcut înconjurul lumii este că artistului nu i-a fost permis accesul în R. Moldova odată ce a ajuns pe aeroportul din Chișinău.

Cu toate acestea, la distanță de patru zile întreagă situație a fost răsturnată. Producător general Gustar, Vlad Costandoi, a precizat pentru AGORA că nu este vorba de refuzul de intrare pentru artist, ci pentru membrii formației sale Wedding And Funeral Orchestra.

A ajuns doar trupa de data de 19 august, fără artist. 

Autor: Vlad Costandoi, producător general Gustar

Publicitate

Mai mult decât atât, Europe Liberă a aflat de la managerul artistului, Adis Gojak, că Bregovic era într-o croazieră și că el nu și-a început călătoria către Republica Moldova, renunțând să mai pornească la drum, după ce doi dintre membrii trupei sale sosiți la Chișinău pe 19 august au fost întorși înapoi, de la aeroport.

Cum schimbă situația jumătățile de cuvinte

Poliția de Frontieră nu a oferit explicații suplimentare. AGORA nu a reușit să facă legătura cu reprezentanții instituției până în momentul publicării articolului.

Se întâmplă în condițiile în care în comunicatul emis de Poliția de Frontieră pe 20 august curent era menționat că accesul artistului pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzis încă în 2022. Mai mult decât atât, organizatorii festivalului Gustar ar fi fost informați din timp despre această interdicție, comunică autoritățile.

 Iar cu privire la cazul mediatizat al unui interpret străin returnat recent din Moldova, menționăm că despre interdicția aplicată din anul 2022 au fost informați din timp organizatorii până la data sosirii acestuia în țara noastră.

Autor: Poliția de frontieră a R. Moldova, comunicat 20.08.23

De cealaltă parte, organizatorii festivalului Gustar nu au confirmat pentru AGORA această informație. Chiar dacă erau vehiculate informații despre acest aspect, producător general Gustar, Vlad Costandoi, declară pentru AGORA că ei nu au primit niciun act oficial care să confirme acest aspect.

Mai mult, în adresarea lui Goran Bregovic, transmisă celor care se așteptau să-l asculte la Gustar, era menționat faptul că accesul său, cât și al trupei în R. Moldova nu a fost permis la aeroportul din Chișinău.

Dragii mei prieteni moldoveni! Îmi cer mii de scuze pentru că nu am putut cânta astăzi la Festivalul de Muzică Gustar. Am fost foarte dezamăgiți atunci când nu ni s-a permis intrarea în Republica Moldova pe aeroportul din Chișinău, fără nicio explicație oficială.

Autor: Goran Bregovic

Reacții provocate la nivel înalt

Totodată, această situația a stârnit și reacția ministerului sârb de Externe. Oficialii au cerut duminică, 20 august, explicații de la Chișinău referitoare la interzicerea interpretului Goran Bregovic de a intra în Republica Moldova. Potrivit presei sârbe, ministrul a menționat că o astfel de decizie nu este în concordanță cu relațiile tradiționale de prietenie dintre Serbia și Republica Moldova.

Totodată, președintele sârb, Aleksandar Vučić, a descris „ciudate” motivele pentru care lui Bregovic și trupa sa a primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal