Comisia de Vetting a început evaluarea integrității candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție

Comisia de Vetting a început evaluarea integrității candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție

Procesul de evaluare a candidaților la funcțiile de judecători ai instanței supreme a fost pornit, anunță Comisia de Vetting. În acest proces sunt vizați cei 24 de candidați, care s-au înscris până în prezent la concursul pentru ocuparea funcțiilor.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Comisia de Vetting a transmis candidaților înscriși în concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) formularul Declarației pentru 5 ani și Chestionarul de Etică spre completare, demarând altfel procesul de evaluare a integrității acestora. Notificarea privind inițierea evaluării vine după ce, pe 23 august curent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a expediat Comisiei lista cu 24 de candidați rămași în competiție.

Candidații pentru funcția de judecător al CSJ urmează să completeze și să returneze prin e-mail declarația de avere și interese personale, cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani și Chestionarul de Etică, dar și declarația privind lista persoanelor apropiate, care activează sau au activat în ultimii 5 ani în sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public, în termen de 10 zile din data solicitării, după cum prevede Legea nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. 

Comisia de Vetting informează că lipsa unei justificări rezonabile privind refuzul de a prezenta sau pentru neprezentarea în termen a declarațiilor ori a chestionarului reprezintă temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării de către candidat.

După recepționarea declarațiilor din partea candidaților, Comisia de Vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și ale familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse a datelor relevante colectate din sistemele informaționale publice, acumulate de la persoane fizice și juridice, și în urma comunicării ulterioare cu candidații.

Totodată, Comisia de Vetting menționează, că doi dintre cei 24 de candidați din lista transmisă de CSM, Iuri Lealin și Leonid Chirtoacă, au promovat evaluarea integrității în temeiul prevederilor Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și nu vor fi supuși evaluării repetate, potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) din Legea 65/2023.

CONTEXT. La 27 iulie curent, cei cinci judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) au început a fi evaluați de Comisia Vetting, care  a inițiat procedurile în acest sens. Este vorba de magistrații Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic și Anatolie Țurcan.

Cu toate acestea, magistrații Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun au înaintat cereri de demisie, aprobate la 25 august curent de Consiliul Superior al Magistraturii.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal