Dincolo de secvența video | Ministerul Educației, despre scandalul de la „Da Vinci”: Trebuie să existe o înțelegere a contextului

Dincolo de secvența video | Ministerul Educației, despre scandalul de la „Da Vinci”: Trebuie să existe o înțelegere a contextului

Secvența video, în care apare o profesoară de la liceul „Da Vinci”, insultând verbal un elev, în timpul unei excursii, în luna aprilie curent, a împărțit spațiul mediatic în mai multe tabere. În timp ce unii condamnă comportamentul, iar alții îi găsesc justificări, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, declară că atât atitudinea cadrului didactic, cât și linșarea publică a acestuia sunt inadmisibile. Mai mult, AGORA a aflat că poziția și deciziile instituției și ale ministerului de a aplica sancțiuni interne pe acest caz sunt fundamentate pe situația analizată în ansamblu, nu doar pe secvența video care circulă în mediul online.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În această săptămână, în spațiul online se menține pe val cazul unui elev din liceul „Da Vinci” din capitală, care, în timpul unei excursii din luna aprilie curent, a fost insultat verbal de profesoară. Mai exact, pe rețele au apărut secvențe video în care pot fi urmărite adresările dure ale cadrului didactic către acesta.

În context, secretara de stat la ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a declarat pentru AGORA că situația a fost analizată și discutată la nivel de minister și instituție, încă în luna aprilie.

Instituția a reușit să discute situația la Consiliul de Etică, să ia toate măsurile necesare. Profesoara a fost sancționată disciplinar, luând în vedere situația în context, nu numai prin frânturile de video care s-au prezentat în video. Totodată, Administrația Publică Locală a intervenit pe caz și monitorizează acest caz în continuare (...) Noi nu ne putem explica care a fost motivul scoaterii acestui subiect în discuție peste atâtea luni. 

Autor: Valentina Olaru, secretar de stat la ministerul Educației și Cercetării

Publicitate

Valentina Olaru ne-a mai explicat că ar fi vorba despre un elev care, în timpul unei excursii a fost de negăsit câteva ore, iar apoi a fost identificat încuiat în baie cu diverse substanțe inadmisibile pentru consum de către minor.

La rândul său, și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, s-a pronunțat pe marginea acestui caz.

Cadrul didactic care a apărut în spațiul public are un comportament care trebuie evitat și condamnat. Totodată, este inacceptabil linșajul public al cadrului pedagogic și trebuie să existe penalități pentru anumite excese. În același timp, trebuie să existe prezumția nevinovăției, să existe o înțelegere a contextului.

Autor: Dan Perciun, ministrul Educație și Cercetării

Profesoara a fost sancționată în interiorul instituției în acea perioadă, ulterior, părinții copilului au mers la Procuratura Generală, care i-a deschis un dosar penal și s-au adresat Avocatului Poporului. Această măsură este calificată de ministrul Educației drept „una exagerată”.

Hărțuirea publică și deschiderea unui caz penal pe acest subiect, considerăm că este exagerat. O mustrare pe interior cred că ar fi fost suficient. 

Autor: Dan Perciun, ministrul Educație și Cercetării

Replica profesoarei „Te pocnesc că nu te adună nici poliția” și adresarea „mizerie” a fost pe larg distribuită în mediul online. În același timp, reacțiile care au urmat, au împărțit părerile în mai multe tabere.

Ce mă uimește în această poveste e perfidia celui care a filmat scena și a folosit acest film într-un mod ticălos. Nu e clar întregul context, sunt clare doar cele câteva cuvinte spuse de profesoară la nervi. Ce ușor e acum să creezi cu un filmuleț scenarii morale care să-ți convină!

Autor: Nina Corcinschi, pagina personală de facebook

Unii spun că este e descalificant, în timp ce alții spun că unii copii sunt extrem de batjocoritori cu profesorii lor și ar trebui ca societatea să sară în apărarea dascălilor.

Profesorul e om. Are emoții, zile bune și mai puțin bune, are de toate din viața unui om. Oricum, acesta își va onora datoria. Pentru că există un factor de presiune permanent - responsabilitatea. Dedicația adusă la extreme. Condiționată, poate, și de ce vor crede alții. De etică profesională. Iar dacă clachezi, sub orice formă, fie că ești tânăr angajat, sau o somitate, devii pavăză rea. Poți fi blamat de cine vrei. Poți fi judecat de șase ori, ars pe rug, șters. 

Autor: Dorina Popovici, profesoara, pagina de facebook

Ministerul Educației și Cercetării condamnă orice formă de abuz, fie că vine din parte elevilor sau a cadrelor didactice, spune Perciun. Mai mult, ministrul declară că și reușitele celor din sistemul de învățământ ar trebui mediatizate la fel de intens.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal