După recoltă, pe străzile capitalei. Fermierii anunță că vor relua protestele
Nemulțumire reprezentanților asociației „Forța Fermierilor” continuă să se mențină. Acțiunile întreprinse de Guvern sunt calificate insuficiente. Din acest motiv, la sfârșitul perioadei de recoltare a culturilor de grupa a doua, fermierii vor relua protestele cu tehnica agricolă pe străzile capitalei.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Asociației „Forța Fermierilor” anunță reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua (floarea soarelui, sfeclă de zahăr, porumb, boabe). Manifestațiile presupun deplasarea agricultorilor cu tehnică agricolă în capitală.
Mai mult, va fi convocat un Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023 și să fie formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernarea sau cu unor reprezentanți ai acestei.
Ultimul motivul care stă în spatele acestor acțiuni este că „pe parcursul săptămânii curente domnul prim-ministru așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii”, transmite asociația.
Fermierii au mai declarat că „suma de 200 milioane lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă este de 6 ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană”. Nemulțumirile apar în contextul în care din vara anului 2022 ramură agricolă a fost afectată de multiple crize concomitente ce țin de seceta, război în Ucraina, scumpiri exorbitante a resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea prețurilor la materia primă.
Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut nu sunt achitate până în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă în lipsa majorării finanțării cu deficit enorm de cadre.
Autor: Asociației „Forța Fermierilor”, comunicat 25.08.23
CONTEXT. Asociația „Forța Fermierilor” a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele o perioadă, iar Guvernul trebuia să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4.000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.
În cadrul ședinței Guvernului din 14 august, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri. Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.
Asociația „Forța Fermierilor” a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii (...) nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.
Pe 21 august curent , Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru fermieri. Potrivit lui Dorin Recean, „acesta este un efort pe care toată societatea îl depune pentru a ajuta pe cei care au pierderi”.