Lukașenko spune că Prigojin nu i-ar fi cerut niciodată garanții de securitate

Lukașenko spune că Prigojin nu i-ar fi cerut niciodată garanții de securitate

Alexandr Lukașenko a declarat că fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, nu i-ar fi cerut niciodată garanții de securitate. Totodată, liderul de la Minsk le-a spus jurnaliștilor că Vladimir Putin nu ar avea vreun amestec în incidentul aviatic care ar fi dus la moartea lui Prigojin, scrie Meduza.

Zagnat Elena

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Alexandr Lukașenko a sugerat că nu ar fi fost obligat să asigure securitatea lui Prigojin, asta deși liderul de la Minsk a fost cel care l-a convins pe Prigojin să oprească răscoala pe care a pornit-o în luna iunie.

„Conversația nu a fost niciodată în acest mod. Amintiți-vă: l-am abordat de două ori în ceea ce privește securitatea. Prima dată, când l-am sunat și negocierile erau în curs de desfășurare, când mărșăluiau spre Moscova. I-am spus: „Jenea, îți dai seama că vei ucide oameni și vei fi ucis și tu?”. Iar el a spus: „La naiba cu asta, voi muri!”. I-am spus: „Jenea, îți voi trimite o frânghie și săpun”. A zis: „Nu, nu, nu, nu. Nu vreau să mor așa. Voi muri ca un erou”. Asta a fost prima conversație. A doua oară a venit să mă vadă cu Dima Utkin. I-am avertizat pe amândoi în mod categoric: „Băieți, fiți atenți”, a spus Lukașenko. 

Cu toate acestea, liderul de la Minsk a spus că președintele rus Vladimir Putin nu a fost implicat în prăbușirea avionului lui Prigojin.

„Nu pot spune cine a făcut-o. Nu voi deveni avocat nici măcar pentru fratele meu mai mare. Dar îl cunosc pe Putin. Este un om calculat, foarte calm și chiar lent, care ia decizii în alte probleme, mai puțin complicate. Așa că nu-mi pot imagina că Putin a făcut-o, că Putin este de vină. Este o muncă prea dură, neprofesionistă, de altfel”, a declarat Lukașenko.

Potrivit acestuia, împreună cu Prigojin, ei au construit un sistem, conform căruia PMC va fi în Belarus. El a precizat că nucleul grupului rămâne în țară.

În câteva zile, toată lumea va fi aici, până la 10.000 de persoane. Nu este nevoie să îi reținem aici acum. Așa că nu fug nicăieri. Atâta timp cât avem nevoie și de această unitate, ei vor trăi și vor lucra cu noi, a conchis Lukașenko.

CONTEXT. La 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat ministerul rus al Apărării că a lovit tabăra mercenarilor de la PMC Wagner și a anunțat un marș al dreptății, în timpul căruia el și luptătorii săi ar fi plănuit să ajungă la Moscova. În dimineața următoare, PMC a preluat controlul asupra orașului Rostov și a ajuns în regiunea Lipețk. În seara zilei de 24 iunie, Prigojin a anunțat că mercenarii vor face cale întoarsă, după ce avusese o discuție cu Alexandr Lukașenko.

În seara zilei de 23 august, avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tveri. În urma prăbușirii au murit toate cele 10 persoane aflate la bord. Potrivit Rosaviatsia, fondatorul PMC Wagner se afla, de asemenea, pe lista pasagerilor. Moartea lui Prigojin nu a fost confirmată oficial, dar președintele rus Vladimir Putin a transmis deja condoleanțe. Kremlinul a calificat declarațiile privind implicarea lui Putin în accidentul aviatic drept o „minciună absolută”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal