Recenzorii: Cine sunt, ce abilități trebuie să aibă și ce salariu vor primi (VIDEO)
Persoanele selectate pentru a chestiona cetățenii în cadrul Recensământului de probă au fost selectați din comunitățile din care fac parte și au fost aleși conform mai multor criterii. Declarația a fost făcută de directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, în cadrul emisiunii DESCIFRAT.
・ Mardari Irina
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: Începând cu 28 august și până pe 10 octombrie 2023, în țara noastră va fi organizat un Recensământ de probă al Populației și Locuințelor. Participanții la acest exercițiu vor completa, de probă, inclusiv ancheta post-recenzare. Recenzorul este persoana angajată de BNS și instruită pentru efectuarea recensământului de probă, va vizita la domiciliu gospodăriile care au fost selectate pentru participarea la recensământul de probă. Acesta va fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.
„A fost elaborată o listă preliminară în cadrul căreia au fost listați candidații. Persoană care are capacitatea de a mânui dispozitivul electronic, are abilități de comunicare cu persoanele. De asemenea, am pus accentul pe persoanele care sunt cunoscute în comunitate”, a declarat Oleg Cara.
Șeful de la BNS a vorbit și despre remunerarea pe care o vor primi recenzorii, dar și despre sarcinile pe care le vor avea:
„Este prevăzută o remunerare. Remunerarea pentru o lună deplină lucrată constituie mărimea medie a salariului pe economie - 11.700 de lei. Punem la bază nu doar timpul, dar și productivitatea. Fiecare persoană are sarcina de a realiza un anumit număr de clădiri”.
CONTEXT: Biroul Național de Statistică explică necesitatea unui recensământ de probă. Instituția spune că aceasta este o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ, iar scopul este de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte care se referă la modul de organizare a recenzării.
Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate.
Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, Biroul Național de Statistică (BNS) va angaja personal temporar de recensământ, care va include 121 de recenzori și 22 de supervizori.