„Moldova înseamnă...plăcinta cu brânză și tortul cușma lui Guguță de care nu te poți sătura”. Maia Sandu a rostit un discurs în PMAN

„Moldova înseamnă...plăcinta cu brânză și tortul cușma lui Guguță de care nu te poți sătura”. Maia Sandu a rostit un discurs în PMAN

Maia Sandu a rostit un discurs pentru oamenii care s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra cei 32 de ani de independență a Republicii Moldova. Șefa statului a enumerat mai multe lucruri cu care se poate mândri țara noastră.

Zagnat Elena

Moldova înseamnă copiii care câștiga bronz, argint și aur la olimpiade internaționale de fizică, chimie, matematică. 

Înseamnă medicii care salvează viața unui om în urma unei intervenții efectuate în premieră în Moldova. 

Și oamenii care revin acasă după ani de muncă în străinătate pentru a deschide afaceri, pensiuni, fabrici în localitățile de baștină. 

Înseamnă sportivi care duc tricolorul nostru pe podiumurile lumii la campionate europene și mondiale. 

Și sătenii de acasă și din diasporă care împreună se adună și construiesc în localitățile lor stadion, teren de joacă sau sistem de iluminat public. 

Înseamnă toți cei care muncesc pământul și duc faima produselor noastre gustoase - fie că sunt cireșe, mere sau prune - peste tot în lume. 

Și inginerii care au lansat primul autobuz electric cu încărcare dinamică. Înseamnă toți cei care promovează locurile frumoase din Moldova. Și polițiștii care, în ciuda tuturor provocărilor, mențin acasă ordinea. Și pompierii care ajută la stingerea incendiilor. 

Înseamnă un profesor care, undeva într-un sat îndepărtat, îi face pe copii să creadă că ei pot schimba lumea. Și un muncitor care pune umărul la construcția unui nou drum. 

Înseamnă plăcinta cu brânză și tortul cușma lui Guguță de care nu te poți sătura. Înseamnă costumul popular, cămașa cu altiță, doina și jocul moldovenesc.

Înseamnă atâția oameni pe care îi vedem medaliați și aplaudați, dar și oameni care își fac meseria onorabil și pe care nici măcar nu-i cunoaștem. 

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

În discursul său, Maia Sandu s-a referit și la viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Publicitate
Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană.

Unde pacea și independența țării noastre vor fi protejate, oamenii care muncesc vor avea șansa să trăiască mai bine, iar Moldova va fi tratată cu respect și apreciere.

Putem reuși doar împreună, așa cum împreună au câștigat independența părinții noștri acum 32 de ani. 

Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană - o știm cu toții, înțelegem că este șansa noastră de a dezvolta țara și de a le oferi copiilor un viitor acasă lângă părinții lor.


Înseamnă ca drumul dintre Călărași și Praga, între Cahul și Paris să nu fie cu hotare. Înseamnă ca independența Republicii Moldova să fie deplină, protejată și respectată. Înseamnă pace.

Și mai înseamnă îndeplinirea visului sutelor de mii de moldoveni care și-au spus dorința în 1991 și în 2023, în aceeași Piață a Marii Adunări Naționale, uniți de aceeași mândrie națională și legați de aceleași rădăcini. 

Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Este nevoie de fiecare om pentru a crește o țară. La mulți ani, Moldova! 

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Astăzi, Republica Moldova marchează 32 de ani de la proclamarea independenței. Cu această ocazie, în capitală vor avea loc mai multe evenimente cu participarea conducerii de vârf a țării. În seara zilei, va avea loc un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal