Republica Moldova împlinește 32 de ani de independență. Ce evenimente vor avea loc astăzi

Republica Moldova împlinește 32 de ani de independență. Ce evenimente vor avea loc astăzi

Astăzi, Republica Moldova marchează 32 de ani de la proclamarea independenței. Cu această ocazie, în capitală vor avea loc mai multe evenimente cu participarea conducerii de vârf a țării. În seara zilei, va avea loc un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

Zagnat Elena

În dimineața zilei, începând cu ora 8:30, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean vor depune flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”. 

 Începând cu ora 9:20, conducerea țării, membrii Guvernului, șefii instituțiilor de stat, reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova vor depune flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

 La ora 10:00, prim-ministrul Dorin Recean va participa la ceremonia de inaugurare a Sărbătorii Naţionale „Ziua Independenței”, în Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul căreia președinta Maia Sandu va ține un discurs adresat poporului. La eveniment vor lua parte reprezentanții Președinției, Parlamentului și Guvernului, membrii corpului diplomatic, semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, precum și alte personalități notorii. Cetățenii au acces liber în Piața Marii Adunări Naționale pentru a sărbători împreună suveranitatea și independența țării.

 De la ora 10:45, vor avea loc concerte de fanfară, susținute de orchestre din cadrul sistemului afacerilor interne. Ulterior, de la ora 12:00 până la ora 16:00, șeful Executivului, alături de alți membri ai Guvernului, va avea o întrevedere cu oamenii în cadrul programului „De vorbă cu cetățenii”. Evenimentul se va desfășura în curtea din spatele clădirii Guvernului. Tot aici, cetățenii vor putea descoperi cu cine se mândrește Moldova acasă și peste hotare, îi vor întâlni pe campioanele și campionii moldoveni la lupte, vor urmări un spectacol de trântă sau vor participa la un atelier de pictură pentru copii. 

 La ora 16:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va începe spectacolul cu genericul „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, iar la ora 18:00, Baletul Național „Joc”, alte colective folclorice, orchestre și soliști vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”.

 Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova vor continua, la 19:30, cu concertul „Eu - acasă”, susținut de artiști din diasporă. Vor evolua: Valentina Nafornița (Austria), Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov, (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), Cezar Moldovanu (Moldova), pianiștii Stanislav Jar și Laura Balicov (Regatul Țărilor de Jos), țambaliștii Ion Curteanu (Ungaria) și Alexandru Olaru (Moldova).

 La ora 21:30, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, va urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” și va culmina sărbătoarea cu marele joc „Moldovenii când se strâng”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal