Cazul „Hotelul Național”, în vizorul judecătorilor. Sergiu Tofilat contestă decizia PA și cere dosar penal
Sergiu Tofilat, vicepreședintele Partidului Schimbării, contestă în instanța de judecată decizia Procuraturii Anticorupție prin care nu a fost inițiat dosar penal în cazul „Hotelul Național”. Prima ședință de judecată are loc la 28 august.
・ Irina Soltan
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Decizia procurorilor anticorupție de a refuza inițierea unei cauze penale privind activele ce țin de Hotelul Național va fi examinată de magistrații de la judecătoria Ciocana. Aceasta în baza unei contestări inițiate de Sergiu Tofilat. Prima ședință de judecată, planificată pentru 28 august, va fi condusă de judecătorul Serghei Papuha. În funcție de hotărârea instanței, subiectul ce ține de clădirea hotelului și terenurile aferente, ar putea lua cursul unor noi investigații. Asta dacă magistrații vor decide nevoia inițierii unui dosar penal.
Argumentele cu care Tofilat merge în instanță
La baza contestației depuse de Sergiu Tofilat sunt trei argumente. În primul rând, acesta invocă pretinsa infracțiune de delapidare a averii străine.
„Funcționarii Primăriei Chișinău au înfăptuit tentativa de acaparare a terenului de 1,2 ha din preajma hotelului şi restaurantului. O parte din teren aparține municipiului, alta aparține la APP. Mai exact, în septembrie 2020 CSJ a anulat decizia CMC prin care terenul a fost transmis ilegal în arendă companiei lui Andronachi. Funcționarii primăriei au ignorat hotărârea CSJ şi au continuat eliberarea documentelor ca să ajute grupul Andronachi să acapareze terenul”, scrie Tofilat.
O altă pretinsă infracțiune, potrivit autorului, ar fi „distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor”.
„Primăria a emis ilegal autorizația de demolare a hotelului. Contractul de privatizare prevede că hotelul urmează a fi întors la APP dacă firma „Alfa Engineering” nu-și onorează obligațiile de investiție. Demolarea hotelului este ilegală, APP ar fi fost prejudiciat cu peste 2 milioane de dolari”, argumentează Tofilat.
Iar un al treilea argument, spune Sergiu Tofilat, ar fi faptul că procurorii spun că nu există prejudiciu. „Acest lucru este un fals. Prejudiciați sunt APP (costul terenului acaparat ilegal și costul hotelului în cazul demolării) și municipiul Chişinău (costul terenului liber de construcții). Procurorul Plevan nu s-a adresat acestor părți să-i atragă în proces și să le confere statut de părți vătămate”.
CONTEXT: Cazul „Hotelul Național” a luat amploare în primăvara anului 2022. Atunci, pe teritoriul obiectivului au fost inișiate mai multe lucrări, iar viceprimarul capitalei, restabilit în funcție prin hotărârea instanței de judecată, Victor Chironda, spunea că a început demolarea clădirii, Primăria Chișinău declara că Agenția de Supraveghere Tehnică urmează să verifice declarația de inițiere a lucrărilor și dacă proprietarul deține proiectul de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație. Zona a fost izolată, la fața locului fiind prezente mai multe echipaje de poliție.
La scurt timp, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a semnat o dispoziție prin care a revocat autorizația din 4 iunie 2021 care permite demolarea clădirii Hotelului Național. Aceasta datează cu 20 mai, fiind emisă la scurt timp de la izolarea zonei pentru presupuse lucrări de demolare.
Mai nou, în august 2022, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus aplicarea sechestrului pe Hotelul Național în dosarul denumit generic „Metalferos”, în care fostul deputat, Vladimir Andronachi este investigat.
Procurorii PCCOCS spun că învinuitul este beneficiarul efectiv al companiei care deține Hotelul „Național”, cu valoarea capitalului social estimate în 2018 la suma de 5,5 milioane euro, ceea ce constituie peste 100 milioane lei.
Procurorii menționează că acesta este unul din bunurile sechestrate ale fostului deputat în dosarul „Metalferos” în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului, în contul prejudiciilor cauzate de învinuit, de peste 1,1 miliarde lei.