Deputați călători. Cine sunt aleșii care au cheltuit cel mai mult pentru deplasările oficiale din ultimul an

Deputați călători. Cine sunt aleșii care au cheltuit cel mai mult pentru deplasările oficiale din ultimul an

În perioada iulie 2022 - iunie 2023, deputații au cheltuit 3,4 milioane de lei pentru deplasările de serviciu, cu trei milioane mai mult decât în perioada precedentă de monitorizare, arată datele Promo-LEX. Potrivit calculelor, Mihai Popșoi, Igor Grosu și Radu Marian sunt deputații care au cheltuit cel mai mult în acest scop.

Zagnat Elena

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În perioada iulie 2022-iunie 2023, fracțiunea PAS a avut cele mai multe cheltuieli pentru deplasările de serviciu (2,2 milioane de lei). În top urmează secretariatul Parlamentului (930 de mii de lei) și fracțiunea BCS (283 de mii de lei). În cazul a 33% din deplasări, costul integral și/sau parțial al acestora a fost achitat de organizatori. Prin urmare, cheltuielile totale pentru deplasările în interes de serviciu în străinătate au fost mult mai mari, doar că acestea nu au fost integral acoperite din bugetul de stat.

...

Publicitate

În topul deputaților care au cheltuit cei mai mulți bani pentru deplasări în perioada iulie 2022-iunie 2023, primele 10 poziții sunt ocupate de aleșii PAS. Pe primul loc e vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, care este lider la capitolul cheltuieli și număr de zile de deplasări (318.345 lei). Acesta este urmat de președintele Parlamentului, Igor Grosu (180.345 lei) și deputatul PAS Radu Marian (164.544 lei). Cele mai multe deplasări le-a avut Mihai Popșoi, 81 la număr, fiind urmat de Eugeniu Sinchevici și Mariana Cușnir, cu câte 42 de deplasări fiecare.

Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate au fost pentru transport (37,6%), achitarea diurnelor persoanelor delegate (37,1%) și pentru serviciile de cazare (25%).

...

Cele mai multe deplasări, 90 la număr, au fost efectuate pentru a participa la evenimente. 36 au fost vizite de studiu, 30 - vizite de lucru, iar șapte au fost vizite oficiale.

În funcție de destinația deplasărilor de serviciu în străinătate, cele mai multe au fost efectuate în România (25%), urmată de Belgia (10%), Franța (7%), Germania (7%) și SUA (6%).

...

CONTEXT. În iulie 2022 – iunie 2023, numărul deplasărilor de serviciu în străinătate a crescut semnificativ, comparativ cu perioada ianuarie 2019 – iunie 2022, în care acestea au fost puternic influențate de situația politică internă și de pandemia provocată de COVID-19.

În perioada monitorizată, au fost emise în total 163 de dispoziții de delegare în deplasare, cu 115 mai multe decât în perioada precedentă de monitorizare (august 2021 – iunie 2022) și cu 40 mai multe decât în precedentele 42 de luni (3,5 ani).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal