În ultimul an, deputații au primit indemnizații și compensații în valoare totală de 19 milioane de lei

În ultimul an, deputații au primit indemnizații și compensații în valoare totală de 19 milioane de lei

În perioada august 2022 - iunie 2023, cheltuielile totale alocate din bugetul de stat pentru plata compensațiilor și indemnizațiilor pentru deputați au fost de aproape 19 milioane de lei. Cel puțin asta arată datele analizate de Promo-LEX.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În ultimul an, deputații au primit indemnizații lunare neimpozabile pentru transport, închirierea locuinței și compensații pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Valoarea totală a acestor cheltuieli se ridică la 19 milioane de lei. Acești bani au fost alocai din bugetul de stat.

Mai exact, deputații beneficiază de trei categorii de plăți compensatorii neimpozabile:

 • indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport (6.500 lei/lunar);
 • indemnizație lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ (de la 3.300 – până la 6.600 lei/lunar );
 • compensație lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare (plafon maxim – 13.000 lei/lunar).


Cele mai mari cheltuieli – 12,6 milioane de lei -  au fost alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. Aceste compensații se alocă în baza unei declarații pe proprie răspundere depusă de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, cu indicarea exactă a sumei solicitate, în limita plafonul maxim de 13.000 lei/lunar.

 Analizând informațiile furnizate de Secretariatul Parlamentului, s-a constatat că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă alocată în acest scop. Doar în cazul a cinci deputați sumele solicitate au fost mai mici decât plafonul maxim admis.

„Ca și în perioada anterioară de monitorizare, nu a fost posibilă verificarea transparenței plăților respective. Unicul document justificativ fiind declarația pe proprie răspundere a deputatului, care este responsabil de deținerea personală a documentelor ce ar argumenta solicitarea plăților respective, precum și destinația cheltuielilor efectuate”, menționează Promo-LEX.

Cheltuielile totale alocate pentru transport, în perioada monitorizată, au fost de 5,5 milioane de lei. Doar opt deputați nu au beneficiat de astfel de plăți, dat fiind că au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu în schimbul indemnizației lunare pentru transport. 

Și în acest caz nu a fost posibilă verificarea transparenței cheltuielilor pentru transport din cauza lipsei unui act normativ care ar reglementa deplasările în teritoriu ale deputaților, precum și evidența acestora.

Cele mai mici cheltuieli – 818 mii de lei – au fost alocate pentru închirierea spațiului locativ. În perioada menționată, de astfel de compensații au beneficiat 20 de deputați. Totodată, 17 deputați au beneficiat de apartament de serviciu din partea Parlamentului în blocul locativ deținut de aceasta și amplasat lângă clădirea Legislativului.

Promo-LEX recomandă Parlamentului să instituie mecanisme eficiente de evidență și control a documentelor justificative, în baza cărora sunt achitate indemnizațiile/compensațiile neimpozabile deputaților.

CONTEXT. Remunerarea lunară a parlamentarilor are la bază două tipuri de plăți: salariul de bază și plățile compensatorii neimpozabile (compensații, indemnizații). Dacă în privința plăților salariale lucrurile sunt clare, atunci la achitarea compensațiilor/indemnizațiilor apar semne de întrebare, spun experții Promo-LEX.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal