ALEGERI 2023 | Ion Ștefăniță vrea să fie primar. Candidatura acestuia este susținută de partidul Mișcarea Respect Moldova

ALEGERI 2023 | Ion Ștefăniță vrea să fie primar. Candidatura acestuia este susținută de partidul Mișcarea Respect Moldova

Ex-directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță candidează la funcția de primar al Chișinăului. Acesta va participa la alegeri din partea partidului nou creat de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Partidul Mișcarea Respect Moldova, condus de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc, și-a anunțat candidatul pentru alegerile locale din capitală. Formațiunea îl va susține pe Ion Ștefăniță, fostul director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

„Chișinăul are o istorie, un potențial pentru dezvoltarea lui durabilă, Chișinăul poate deveni un oraș înțelept, iar pentru aceasta sunt motivat să pornesc o clacă urbană. Și în această clacă urbană sunt bineveniți toți. Problemele orașului nu trebuie să aibă culoare politică”, a spus Ștefăniță.

CONTEXT. În 2021, Ion Ștefăniță a fost demis din funcția de director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Asta după ce a asigurat interimatul instituției timp de 12 ani.

Fostul deputat democrat și-a înregistrat noul partid la 19 iulie 2023. Potrivit acestuia, partidul este format din cel puțin 1.500 de membri.

Alți candidați care și-au anunțat intenția de a intra în cursa electorală

Publicitate

AGORA precizează că până la această oră, printre candidații care ar urma să se înscrie în cursele electorale sunt Ion Ceban, actualul primar de Chișinău. Acesta a confirmat cu mult timp înainte intenția de a candida pentru un al doilea mandat de primar.

La fel și Partidul Acțiune și Solidaritate și-a anunțat candidatul pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Acesta este deputatul Lilian Carp.

„În următoarele zile, săptămâni voi începe negocierile publice și dezbaterile publice cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar în primul rând dezbaterile publice pe viitorul program electoral al mun. Chișinău. Capitala se confruntă cu anumite probleme reale, iar Chișinăul are nevoie de un suflu în dezvoltarea sa”, a spus Carp.

Iar Ion Bulgac este candidatul partidului CUB la alegerile locale din toamnă pentru funcția de primar de Chișinău. Decizia a fost aprobată la 25 iunie, în cadrul Consiliului Național Politic. Acesta a obținut votul unanim al CNP.

La fel, la 3 iulie și Platforma DA și-a anunțat candidatul. Acesta este din afara partidului și a mai luptat pentru funcția de primar la alegerile anterioare - Victor Chironda, fostul viceprimar de Chișinău.

Iar Partidul Liberal va susține la alegerile din Chișinău pe Ion Purice. „Urmează să reprezinte în aceste alegeri interesele cetățenilor din partea Partidului Liberal, vicepreședintele partidului, Ion Purice. Este în partid de mulți ani, are calități de manager, a lucrat vicedirector la Spitalul 4 din Chișinău, iar acum este director la Spitalul din Cărpineni”, a spus Mihai Ghimpu.

Vezi și: Valuri electorale. Forțele politice care și-au anunțat interesul pentru fotoliile de primar la scrutinul din toamna anului 2023

La fel Partidul Schimbări și-a anunțat susținerea pentru actualul primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin. Acesta va candida din nou pentru fotoliul de edil de Bălți, cel mai mare și important oraș al Republicii Moldova.

Iar PLDM se lansează în cursa pentru primăria Ungheni. Formațiunea a desemnat-o pe Lidia Sanduleac în calitate de candidată pentru funcția de primar al municipiului.

Fostul pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, este candidatul susținut de Partidul Social Democrat European la alegerile din Chișinău planificate pentru 5 noiembrie. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Ion Sula.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal