Energocom a procurat 300 mil. m3 de gaze naturale. Prețul se estimează la circa 425 de dolari pentru mia de metri cubi

Energocom a procurat 300 mil. m3 de gaze naturale. Prețul se estimează la circa 425 de dolari pentru mia de metri cubi

Stocurile de gaze naturale ale R. Moldova au fost completate cu 300 milioane de m3 de gaze naturale achiziționate de S.A. Energocom. S-a întâmplat în perioada lunilor iunie-iulie, în baza solicitărilor S.A. Moldovagaz. În total, s-au cheltuit 116,54 milioane de euro, iar costul mediu ponderat al achizițiilor împreună cu depozitarea este de 424,91 dolari/1000 m3.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ACEASTA CONTEAZĂ. Circa 300 milioane de m3 de gaze naturale au fost procurate de S.A. Energocom după un șir de licitații. Prin urmare, consumatorii vor beneficia de o parte din volume în consumul curent. Iar o altă parte din gazele achiziționate au fost stocate în depozite subterane din România și Ucraina. De aceste cantități moldovenii vor beneficia în sezonul rece 2023-2024.

Prețul total al achizițiilor a constituit peste 116,54 milioane de euro, prețul mediu ponderat fiind de 34,45 euro/MWh. La acesta se adaugă costurile de logistică în mărime de circa 8,92 mil. de euro sau aproximativ 2,64 euro/MWh, care presupun cheltuieli de transport al gazelor naturale și costuri de înmagazinare.

Astfel, costul mediu ponderat al achizițiilor, transportării și înmagazinării gazelor naturale a constituit circa 37,09 euro/MWh sau 424,91 dolari/1000 m3.

Energocom subliniază că la desfășurarea licitațiilor au participat, ca și în cazurile anterioare, reprezentanți ai mai multor instituții, printre care: Agenția Proprietății Publice care este acționar unic al S.A. Energocom, Ministerul Energiei, Corpul de control al prim-ministrului, structuri de forță, dar și reprezentanți ai societății civile.

Compania însă nu face publice numele surselor de achiziție. Aceasta în condițiile în care, potrivit clauzelor contractuale privind confidențialitatea, S.A. Energocom este restricționată să facă detaliile contractelor. Cu toate acestea, S.A. Energocom informează că toate tranzacțiile menționate mai sus au fost încheiate cu companii din Grecia, Ungaria, Polonia, România și Elveția.

CONTEXT.  La 23 mai, Energocom a anunțat că poate procura gaz naturale prin negocieri directe: „Procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe prevede transparență maximală și se va desfășura sub monitorizarea Consiliului cu participarea mai multor companii internaționale cu reputația și experiență”, a precizat membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari.

Acesta a precizat că, organul de administrare a stabilit și niște parametri de achiziționare a gazelor. Mai exact, s-a decis care vor fi cantitățile procurate, prețul plafon, formula de preț și condițiile de livrare.

Iar la începutul lunii iunie, Energocom a încheiat una dintre primele licitații din 2023 pe achizițiile de gaze naturale pentru consumul din perioada de vară. E vorba de contracte cu două companii străine, una fiind din Grecia.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.