Fermierii anunță proteste în fața Ministerului Agriculturii. Aceștia acuză AIPA de abuzuri și duble standarde

Fermierii anunță proteste în fața Ministerului Agriculturii. Aceștia acuză AIPA de abuzuri și duble standarde

Asociația Forța Fermierilor anunță că va protesta mâine, 30 august, în fața sediului Ministerului Agriculturii și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). Agricultorii se arată nemulțumiți de faptul că instituția solicită prezentarea unui număr impunător de documente suplimentare și acuză aplicarea dublelor standarde.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Potrivit unui comunicat al Asociației Forța Fermierilor, la 30 august curent, va avea loc pichetarea Ministerului Agriculturii și AIPA, începând cu orele 11:00.

Reiterăm că protestul este legat de ultimul abuz din partea AIPA, care a cerut ilegal prezentarea pentru depunerea dosarelor la compensații și motorină unor documentelor suplimentare în număr impunător, care nu sunt prevăzute de Regulamentele privind acordare a ajutorului agricultorilor, afectați de multiple crize. Prezentarea acestor documentelor ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales în situația când sunt în toi lucrările agricole.

Autor: Comunicat al Asociației Forța Fermierilor

Publicitate

În același timp, reprezentanții Asociației acuză aplicarea dublelor standarde din partea Agenției și Ministerului. Potrivit acestora, recent a fost aprobat un Regulament privind restituirea accizelor producătorilor agricoli, care la fel prevede ca solicitanții trebuie să dețină în proprietate sau folosință terenuri agricole, pentru care se alocă subvenții. Legalitatea deținerii acestor terenuri a fost verificată în baza certificatului , eliberat de primăria, fără indicarea numerelor cadastrale.

Asociația Forța Fermierilor are toate motivele să suspecteze că schimbarea regulilor jocului în timpul jocului, inițiată de AIPA contrar legii, este o acțiunea intenționată în contextul ultimelor declarații iresponsabile ale ministrului agriculturii în privința rolului culturilor cerealiere în agricultura Republicii Moldova.

Autor: Comunicat al Asociației Forța Fermierilor

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă din 28 august, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea a afirmat că în sudul R. Moldova există probleme cu unele culturi, care nu sunt plantate în condițiile optime. Oficialul a dat exemplul culturilor de porumb.

CONTEXT. Fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022, vor primi un ajutor unic pentru a preveni insolvabilitatea. Guvernul a alocat 200 milioane de lei în acest sens, în ședința din 21 august curent. Banii vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor.

Decizia nu i-a mulțumit pe reprezentanții fermierilor. Aceștia au anunțat că la sfârșitul perioadei de recoltare a culturilor de grupa a doua, fermierii vor relua protestele cu tehnica agricolă pe străzile capitalei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal