Licitație pentru un nou investitor și zile puține pentru rețeaua duty-free la aeroport. Alaiba: Punem capăt schemelor corupte

Licitație pentru un nou investitor și zile puține pentru rețeaua duty-free la aeroport. Alaiba: Punem capăt schemelor corupte

Magazinul de la Aeroportul Internațional Chișinău va avea un nou investitor. Acesta va fi selectat în urma unei licitații. În acest fel, „Magazinele lui Șor din Aeroport au zile numărate”, anunță ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Magazinul de la Aeroportul Internațional Chișinău ar urma să aibă un nou operator, care are „vastă experiență în domeniu, cu o imagine și reputație impecabilă”. În acest fel, activitatea în acest segment ar urma să fie una mai transparentă, iar activitatea magazinului duty-free să fie încheiată. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Aeroportul Internațional Chișinău va anunța curând o licitație pentru selectarea unui operator credibil în domeniul retail-ului, iar ca rezultat pasagerii să aibă parte de servicii de calitate.

Autor: Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Publicitate

Scopul și importanța acestei licitații, potrivit ministrului, este de a elimina schemele corupte pe care este bazată activitatea acestor magazine și de a oferi servicii de calitate cetățenilor, transparență și eficiență în gestionarea magazinelor din Aeroport.

Una câte una o să punem capăt tuturor schemelor corupte care au fost puse în practică de grupările corupte, inclusiv cele asociate cu Șor și altele. Iar cei care au profitat de pe urma corupției vor fi aduși în fața justiției. Toate „business-urile” lui Șor au același sfârșit - se adeverește că mint oamenii, îi trag pe sfoară, le iau banii și dispar. Vom elimina și această ultimă schemă.

Autor: Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

În Aeroportul Internațional Chișinău activitatea magazinului duty-free trebuia să fie încheiată în luna decembrie anul trecut. Ceea ce nu s-a întâmplat. „Deși am anulat regimul duty-free, magazinele controlate de Șor în continuare activează în aeroport cu achitarea tuturor impozitelor și taxelor. Pentru moment. Vom elimina și această ultimă schemă”, scrie ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

CONTEXT. În Republica Moldova există două mari rețele de magazine duty free: una este controlată de DFM SRL, care a fost preluată la finele 2021 de Arie Geler, banker rus cu cetățenie israeliană și care ar fi afiliată oligarhului fugar, Ilan Șor, iar a doua este a firmei Le Bridge Corporation Limited deținută de omul de afaceri francez Arif Franck Charles.

Anul trecut DFM SRL a avut venituri de 868 milioane lei, în creştere cu circa 5% faţă de 2021, iar profitul a urcat la 145 milioane lei, în creştere cu 17,5%. De cealaltă parte, Le Bridge Corporation Limited a raportat venituri de circa 2 miliarde de lei, cu 20% mai mult ca în 2021, iar pofitul a crescut cu 60% şi a ajuns la 224,4 milioane lei, transmite Mold-Street.

La data de 3 noiembrie 2022, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede eliminarea regimului duty-free. Potrivit proiectului, regimul duty-free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele duty-free vor activa până la expirarea licenței curente. Magazinul amplasat în incinta aeroportului trebuia să-și încheie activitatea la 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor funcționa până la 3 septembrie 2023.

Amintim că, la 26 septembrie 2002, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a prezentat un proiect de lege prin care propunem anularea regimului Duty-free în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. „Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, a declarat deputatul într-o conferință.

Ulterior expertul economic, Stas Madan a declarat că abolirea regimului duty-free în Republica Moldova este în detrimentul intereselor economice ale țării noastre. În același timp, compania a venit cu o reacție și mai multe contra-argumente la cele expuse de autorul inițiativei, Dumitru Alaiba. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal