Germania a inclus R. Moldova și Georgia pe lista țărilor sigure. Decizia va afecta solicitanții de azil

Germania a inclus R. Moldova și Georgia pe lista țărilor sigure. Decizia va afecta solicitanții de azil

Germania a inclus Republica Moldova și Georgia pe lista țărilor sigure, potrivit unei decizii a Guvernului de coaliție de la Berlin. Măsura va afecta în principal solicitanții de azil din cele două țări, transmite Reuters.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Cabinetul federal a adoptat un proiect de lege elaborat de ministrul de interne Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite în cadrul unei retrageri de două zile a cabinetului la Schloss Meseberg, un castel din afara Berlinului.

Măsura înseamnă că cererile de azil din aceste țări ar putea fi procesate mai rapid și ar putea duce la deportări mai rapide pentru solicitanții respinși.

Ministerul definește țările de origine sigure ca fiind cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului și în care statul și-a protejat cetățenii.

În acest an, guvernul cancelarului Olaf Scholz a încercat să faciliteze obținerea cetățeniei germane de către imigranții calificați, în încercarea de a reduce deficitul cronic de forță de muncă.

Dar migrația rămâne o problemă cu o mare încărcătură politică și a alimentat ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care are un sondaj de opinie mai mare decât majoritatea partidelor principale și care este pe cale să câștige în viitoarele alegeri locale.

Grupul pentru drepturile refugiaților Pro Asyl a criticat demersul guvernului privind Georgia și Moldova, afirmând că acesta a ignorat faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste din ambele țări, amenințând securitatea.

Pro Asyl a subliniat, de asemenea, ceea ce a considerat a fi un regres în ceea ce privește statul de drept în Georgia și drepturile persoanelor LGBTIQ+, precum și problema libertății presei în Moldova.

Georgia a adoptat legi împotriva discriminării și a crimelor motivate de ură, dar grupurile pentru drepturile persoanelor LGBT+ afirmă că nu există o protecție adecvată din partea agenților de aplicare a legii, iar homofobia rămâne larg răspândită în această țară conservatoare din punct de vedere social din Caucazul de Sud.

CONTEXT. Potrivit datelor ministerului german de interne, 99,9% din cererile din cele două țări au fost respinse în 2022 și în prima jumătate a anului 2023. Împreună, ele reprezintă mai mult de o zecime din toate cererile respinse. Aproximativ 8.865 de georgieni și 5.218 persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal