Mai mulți agricultori pichetează sediul Ministerului Agriculturii și AIPA. Ce solicită autorităților (LIVE)
Mai mulți agricultori pichetează în aceste momente sediul Ministerului Agriculturii și al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că o circulară a ministrului Vladimir Bolea, îi obligă să prezintă un set de acte suplimentare pentru a obține compensații.
・ Cristian Bolotnicov
UPDATE 12:05 - Principala nemulțumire a agricultorilor este birocrația, pe care o califică ca fiind una excesivă.
„Am găsit câteva ore ca să venim să spunem domnului ministru că nu e corect ceea ce face, că merge împotriva oamenilor. Ei pentru toate dau bani, dar când pentru agricultori ei zic că trebuie să scoată din gura copiilor, poate din gura copiilor lor. Eu socot că această formă birocratică nu este corectă (...) Birocrația își ia aripi tot mai mari, și ne pune să ducem trei teancuri de hârtii pentru 2 lei”, a declarat un agricultor în cadrul manifestației.
Un alt agricultor a declarat că situația se înrăutățește în domeniu și acuză că eforturile ministerului sunt în detrimentul agricultorilor.
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Protestul este legat, potrivit unei declarații a Asociației Forța Fermierilor „de ultimul abuz din partea AIPA, care a cerut ilegal prezentarea pentru depunerea dosarelor la compensații și motorină unor documentelor suplimentare în număr impunător”, care potrivit reprezentanților asociației nu sunt prevăzute de Regulamentele privind acordare a ajutorului agricultorilor, afectați de multiple crize. Prezentarea acestor documentelor ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales în situația când sunt în toi lucrările agricole.
În același timp, reprezentanții Asociației acuză aplicarea dublelor standarde din partea Agenției și Ministerului. Potrivit acestora, recent a fost aprobat un Regulament privind restituirea accizelor producătorilor agricoli, care la fel prevede ca solicitanții trebuie să dețină în proprietate sau folosință terenuri agricole, pentru care se alocă subvenții. Legalitatea deținerii acestor terenuri a fost verificată în baza certificatului , eliberat de primăria, fără indicarea numerelor cadastrale.
CONTEXT. Fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022, vor primi un ajutor unic pentru a preveni insolvabilitatea. Guvernul a alocat 200 milioane de lei în acest sens, în ședința din 21 august curent. Banii vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor.
Decizia nu i-a mulțumit pe reprezentanții fermierilor. Aceștia au anunțat că la sfârșitul perioadei de recoltare a culturilor de grupa a doua, fermierii vor relua protestele cu tehnica agricolă pe străzile capitalei.