CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Anunțul militarilor din Gabon cu privire la lovitura de stat a avut loc la doar câteva clipe după ce autoritatea electorală a țării, a anunțat că alegerile prezidențiale au fost câștigate de președintele Ali Bongo, care a obținut un al treilea mandat.
Centrul electoral gabonez a anunțat miercuri că Bongo a câștigat alegerile cu 64,27% din voturi și că principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, s-a clasat pe locul al doilea cu 30,77%.
Bongo, în vârstă de 64 de ani, care i-a succedat tatălui său, Omar, în funcția de președinte în 2009, a concurat împotriva a 18 contracandidați, dintre care șase l-au susținut pe Ondo Ossa, în încercarea de a restrânge cursa.
În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Gabon 24, ofițerii au declarat că reprezintă toate forțele de securitate și apărare din națiunea centrafricană. Aceștia au declarat că rezultatele alegerilor au fost anulate, toate frontierele au fost închise până la noi ordine și instituțiile statului au fost dizolvate.
Sunete puternice de focuri de armă au putut fi auzite în capitala Libreville, a declarat un reporter Reuters, după apariția la televiziune.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului națiunii membre OPEC. Nu au existat rapoarte imediate privind locul unde se află Bongo, care a fost văzut ultima dată în public atunci când a votat la alegerile de sâmbătă.
„În numele poporului gabonez ... am decis să apărăm pacea punând capăt actualului regim", au declarat ofițerii într-o declarație.
În timp ce un ofițer citea declarația comună, alți aproximativ o duzină de ofițeri stăteau în tăcere în spatele lui, îmbrăcați în uniforme militare și berete.
Militarii s-au prezentat ca membri ai Comitetului de tranziție și restaurare a instituțiilor. Printre instituțiile statului pe care le-au declarat dizolvate se numărau Guvernul, Senatul, Adunarea națională, Curtea constituțională și organismul electoral.
Dacă va avea succes, lovitura de stat ar reprezenta a opta în Africa Centrală și de Vest din 2020 încoace. Loviturile de stat din Mali, Guineea, Burkina Faso, Ciad și Niger au subminat progresele democratice din ultimii ani.
CONTEXT. Luna trecută, armata a preluat puterea în Niger, trimițând unde de șoc în întregul Sahel și atrăgând puterile globale cu interese strategice în joc.
Tensiunile au fost puternice în Gabon, pe fondul temerilor de tulburări după votul prezidențial, parlamentar și legislativ de sâmbătă, în care Bongo a încercat să prelungească puterea deținută de familia sa timp de 56 de ani, în timp ce opoziția a făcut presiuni pentru schimbare în această națiune bogată în petrol și cacao, dar afectată de sărăcie.
Lipsa observatorilor internaționali, suspendarea unor emisiuni străine, precum și decizia autorităților de a întrerupe serviciile de internet și de a impune starea de asediu pe timp de noapte în toată țara după scrutin au ridicat îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral.
Gabon a dejucat o tentativă de lovitură de stat militară în ianuarie 2019, după ce soldații au confiscat pentru scurt timp postul de radio de stat și au difuzat un mesaj în care se spunea că Bongo, care suferise un atac cerebral cu câteva luni înainte, nu mai era apt pentru funcție.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.