„Rolul unor documente formale nu este justificat”. Patru acorduri au fost denunțate de Executiv

„Rolul unor documente formale nu este justificat”. Patru acorduri au fost denunțate de Executiv

R. Moldova renunță la alte patru acorduri internaționale. Este vorba de difuzarea documentelor de standardizare interstatală, asigurarea protecției reciproce a secretelor interstatale, acordul privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologie, securitate radiațională, radiobiologie și acordul care stabilește principiile de bază ale colaborării în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice. Deciziile miniștrilor sunt motivate de rolul formal pe care au ajuns să-l aibă aceste acorduri.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În cadrul ședinței Guvernului din 30 august curent au fost denunțate patru acorduri. Potrivit oficialilor prevederile acestora de o perioadă mai lungă de timp nu au fost implementate, astfel nu au contribui la dezvoltarea sau îmbunătățirea unor mecanisme a R. Moldova.

Mai mult, prin denunțarea acestor acorduri nu sunt aduse prejudicii cetățenilor și țării, explică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Executivului.

Autoritățile examinează minuțios ca fiecare acord denunțat de țara noastră să nu prejudicieze cetățenii țării noastre. Iar rolul unor documente formale nu este justificată. Prin urmare, autoritățile publice de fiecare dată examinează astfel de acte.

Autor: Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului

Publicitate

Primul acord denunțat este cel referitor difuzarea documentelor de standardizare interstatală, întocmit la Dușanbe la 1 iunie 2018. Motivul care ar justifica această decizie este că R. Moldova deja folosește un sistem în domeniul standardizării care diferă de sistemele Comunității Statelor Independente. În acest fel, standardele ГОСТ abrogate sunt considerate conflictuale cu standardele internaționale sau europene, punctează ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

În acest fel vom avea acces în măsură de 85% la piața globală.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova

Al doilea acord denunțat este cel cu privire la asigurarea protecției reciproce a secretelor interstatale, încheiat la Minsk la 22 ianuarie 1993. Acordul este un tratat interguvernamental multiratelar care reglementează principii generale pentru asigurarea secretului în implementarea cooperării economice, politice, științifice, tehnice și militare între statele membre.

Considerăm oportună denunțarea prezentului Acord și încetarea efectelor pentru R. Moldova întrucât schimbul și protecția reciprocă a informațiilor secrete între R. Moldova și unele state membre a Acordului vizat, se realizează în baza acordurilor bilaterale încheiate. Totodată, R. Moldova a inițiat semnarea acordurilor și cu alte state.  

Autor: Alexandru Musteața, director al Serviciului de Informații şi Securitate

Ministerul Mediului, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Națională de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice denunță alte două acorduri. Este vorba despre acordul privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologie, securitate radiațională, radiobiologie și științe conexe, semnat la Minsk la 30 noiembrie în anul 2000. Iar cei de-al doilea este acordul referitor la principiile de bază ale colaborării în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice, semnat la Minsk în 1992.

Primul motiv, care sprijină această decizie, este că R. Moldova nu se regăsește în programul de cooperare în domeniul formării specialiștilor în radioecologie, securitate radiațională, radiobiologie și științe conexe. Mai mult, potrivit rapoartelor, nu au fost înregistrate măsuri pentru implementare, iar în acest fel acordul nu oferă oportunități de dezvoltare R. Moldova.

În cel de-al doilea caz, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, explică faptul că R. Moldova a devenit parte la un șir de tratate internaționale în domeniul nuclear, care conțin prevederi similare cu acordul denunțat.

CONTEXT. La 15 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu a anunțat că autoritățile vor iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Grosu a menționat că a fost făcut primul pas, iar următorii pași sunt evaluați în prezent de Guvern și Parlament.

Mai multe acorduri în ultima perioadă sunt denunțate. În cadrul ședinței din 26 iulie curent, trei acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) au fost denunțate de Guvern. Potrivit Ministerului Apărării, deși au fost încheiate la începutul anilor 1990, acestea nu au fost implementate.

Executivul, în cadrul ședinței care a avut loc pe 2 august curent, a denunțat cinci acorduri care vizează cooperarea R. Moldova cu statele Comunității Statelor Independente (CSI) în domeniul energetic au fost denunțate. Principalul motiv din spatele acestor decizii sunt prevederile pe care le conțin și care nu ar mai fi actuale și aplicabile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal