Paza bună, trece frauda grea. Ministrul Muncii: Sistemul de compensații va verifica beneficiarii din trei perspective

Paza bună, trece frauda grea. Ministrul Muncii: Sistemul de compensații va verifica beneficiarii din trei perspective

Moldovenii nu vor putea să trișeze atunci când vor introduce datele personale în sistemul de compensații pentru energia termică. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat în cadrul emisiunii DESCIFRAT că, pentru un plus de siguranță, fiecare beneficiar va fi verificat în baza a trei aspecte.

Mardari Irina

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: În sezonul termic 2023-2024 vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică, primară și extremă. Potrivit autorilor acest instrument va permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului. 

Publicitate

„Când o persoană se înregistrează - introduce acel cod personal. În baza acelui cod personal sistemul de compensații în mod automat solicită date despre acea persoană de toate sistemele publice. De la Fisc, cu privire la veniturile declarate, de la Cadastru cu privire la bunurile imobile pe care le deține, de la CNAS cu privire la anumite prestații pe care le-a primit, pensii, etc”, a declarat Alexei Buzu.

Pe de altă parte, sistemul va analiza datele pe care le declară cetățenii precum: numărul de membri de familie, adresa de reședință sau sursa de energie.

„A treia sursă de date se referă la datele pe care le oferă furnizorii. În baza acelui cod personal și al codului de consum putem să avem acces la consumul istoric al persoanei. Cât a consumat persoana în anii precedenți, putem să vedem care este sursa de energie”, explică ministrul Muncii.

În baza acestor date va fi stabilit gradul de vulnerabilitate:

„Au fost cazuri când omul nu declarase niciun venit la Fisc, dar am putut să vedem consumul istoric. Și dacă acel consum istoric era foarte mari, iar persoana declara venituri foarte mici, noi am avut un model logic prin care aceste persoane au fost retrogradate. Lucrurile se întâmplă automat.Noi vrem ca odată cu fiecare rundă de compensații, sistemul să aibă acces la tot mai multe date pentru că noi suntem interesați ca acest sistem să fie just și eficient”.

CONTEXT: Potrivit informațiilor existente, în perioada rece 2022-2023, 80 % din gospodăriile din Republica Moldova, adică peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de 893,1 milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal