Boala gradelor de dizabilitate. Iată cum eliberarea pe bandă rulantă a dosarelor sărăcește haznaua statului (VIDEO)

Boala gradelor de dizabilitate. Iată cum eliberarea pe bandă rulantă a dosarelor sărăcește haznaua statului (VIDEO)

Gradele de dizabilitate sunt la mare căutare chiar și printre moldovenii care nu suferă de nicio dizabilitate. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat în cadrul emisiunii DESCIFRAT că autoritățile au pornit o vânătoare de dosare nefondate de dizabilitate pe viață. Oficialul precizează că gradele de dizabilitate oferite la nimereală sărăcesc sistemul de pensii.

Mardari Irina

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: Fostul ministru al Muncii, Marcel Spatari a scris, recent, pe pagina sa de Facebook un text în care susține, printre altele, că în ultimii ani deficitul la sistemul de asigurări sociale a crescut de la 650 de milioane în 2017 la 6,75 miliarde în 2023, adică de peste zece ori în 6 ani. L-am întrebat pe Ministrul Muncii și protecției Sociale cât de sigur și durabil este actualul sistem de pensii. Alexei Buzu a vorbit despre fenomenele care împiedică procesul de consolidare a unui sistem de pensii bine pus la punct.

Publicitate

„Noi acum suntem în proces - scanăm toate dosarele de la Consiliul Național de Determinare a Dizabilității. Toate dosarele cu privire la acordarea dizabilități vor fi scanate. Noi avem un sistem informațional nou, vom putea să facem o analiză mult mai temeinică și un control mult mai adecvat a modului în care gradele de dizabilitate au fost atribuite”, a spus Alexei Buzu.

Ministrul Muncii precizează că, deși statul își dorește să crească pensiile, autoritățile vor să se asigure că sistemul de pensii este sustenabil și că va exista și peste 20 de ani. Atribuirea în mod inadecvat a gradelor de dizabilitate este una dintre cele mai mari piedici în dezvoltarea unui sistem de pensii corect și echitabil.

„În procesul de scanare, colegii îmi spun că sunt dosare goale, doar cu numele și codul personal al persoanei și mențiunea că are grad de dizabilitate pe viață. Am identificat câteva raioane unde numărul de persoane cărora li s-a atribuit grad de dizabilitate este mult peste media țării. Există anumite suspiciuni. În acele raioane vom demara o misiune de re-evaluare, un vetting al persoanelor cu dizabilități. Vom. Reevalua modul în care li s-a oferit gradul de dizabilitate, ca să înțelegem cât de integru va fi acest proces”, a declarat Buzu.

Totodată, ministrul Muncii informează că, începând cu luna septembrie, va fi demarată o analiză complexă a întregului lanț valoric de atribuire a gradului de dizabilitate pentru a înțelege unde există riscuri prin care sistemul poate fi trișat.

„Noi vrem să ne asigurăm că toate persoanele care muncesc contribuie așa cum se cuvine. Am fortificat capacitățile Inspectoratului de Stat al Muncii. Vrem să luptăm într-un mod cât mai serios cu munca nedeclarată. Avem aproximativ 190.000 de persoane care nu declară toate veniturile atunci când muncesc. Vom avea și alte inițiative, cum ar fi vouchere de contribuție în agricultură”, a mai spus oficialul.

CONTEXT: Problema pensiilor este complexă pentru că vizează un contract între generații. Din 2021 până în prezent pensia minimă a crescut cu 120%, pensia medie a crescut cu aproximativ 70%. Ambele au crescut peste rata cumulativă de inflație, susțin autoritățile.

Pe de altă parte, expertul economic Veaceaslav Ioniță scria recent că sistemul moldovenesc de pensionare nu se poate întreține, și este menținut în baza transferurilor de la bugetul de stat. Din 2015 și până în 2020 statul a alocat 35% din buget sistemului de protecție socială. În 2021 – 40,1%, iar în 2022 – 44,3%, cel puțin asta arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal