Ministerul, cu ochii pe șefii direcțiilor de educație. Cei care nu au fost numiți în baza unui concurs vor fi demiși

Ministerul, cu ochii pe șefii direcțiilor de educație. Cei care nu au fost numiți în baza unui concurs vor fi demiși

Șefii direcțiilor raionale de educație, care nu au fost numiți conform Codului educației, mai exact nu au fost selectați în baza unui concurs, vor fi eliberați. Până la numirea unui nou director, interimarul vi fi numit de Ministerul Educației și Cercetării, pentru o perioadă de cel mult de șase luni. Timp în care Consiliile raionale vor organiza concursul pentru ocuparea acestor funcții. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Șefii Direcțiilor de Educație vor fi supuși unor verificări inițiate de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, cei care nu au fost numiți prin concurs și au încălcat normele Codului educației, vor fi demiși. Se întâmplă după ce Parlamentul a aprobat în ședința extraordinară din luna august modificări la actul normativ, printre care se numără normele de cod legate de modul de selectare a șefilor direcțiilor și unele norme derogatorii în acest sens.

Numirile în cadrul direcțiilor s-au desfășurat anterior în conformitate cu Codul educației adoptat 2014. Chiar dacă acesta prevede faptul că șefii trebuie selectați prin concurs, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunță că au fost înregistrate mai multe abateri și nereguli. Acesta este și motivul pentru care vor fi realizate verificări.

După demitere, ministerul ar urma să numească interimari pentru o perioadă de cel mult șase luni, iar Consiliile raionale vor desfășura un alt concurs ulterior, care are trei etape.

Astfel, pentru ca un candidat să devină eligibil pentru acest post, potrivit Regulamentul privind modul de selectare a șefilor direcțiilor raionale, acesta trebuie să dețină studii de master și să aibă experiență managerială în sistemul educațional. A doua probă este un test scris grilă, care va acea loc la Centru de Tehnologii Informaționale în Educație, iar pragul de trecere va fi de 75%, care este unul mai înalt decât în cazul testării pentru directori. Ultima probă este cea a interviului, în baza unui plan de dezvoltare raională a sistemului educațional. Candidatul trebuie să realizeze o lucrare de până la 20 de pagini în care să fie prezentată viziunea pentru dezvoltarea sistemului educațional la nivel de raion.

Vrem să vedem analize solide, pornind de la date concrete în fiecare raion, viziunea candidatului despre atragerea resurselor umane, atragerea tinerilor specialiști, dezvoltarea rețelei școlare, viziunea candidatului privind cum putem crește perfomanța școlară în raion, pentru a dezvolta educația incluzivă. 

Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

Comisia de evaluare va fi formată din nouă persoane. Dintre acestea trei vor fi de la Consiliile raionale, șase de la nivel central și un reprezentant de la minister. Reprezentanții sindicatelor, ai celor mai bune licee, a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, a Agenției pentru Curriculum și Evaluare, reprezentanții tuturor instituțiilor care sunt vizați de aceste rezultate.

Urmează ca Regulamentul să fie avizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare și Comisia Națională Anticorupție, iar ulterior măsurile vor fi aplicate de ministerul Educației și Cercetării. Termenul estimat este în a treia lună a lunii septembrie.

CONTEXT. Un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Codului educației a fost înregistrat de către Parlament la a6 august curent. Potrivit documentului, modificările propuse vizează raporturile de serviciu ale unor conducători ale organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, de la numirea cărora în funcție au trecut mai mult de 4 ani, ale celor care nu au fost numiți urmare a concursului, precum și a conducătorilor numiți pe o perioada nedeterminată. Amendamentul a fost votat în lectura a doua de către 54 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 17 august.

Deputatul PAS Eugen Sinchevici susține că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Vrem să ne asigurăm că consiliile raionale cât mai mare motivație cât mai rapid să organizeze concursurile. Până acum, funcția de șef de direcție de învățământ era una politică, care se negocia când se negocia coaliția de guvernare la nivel raional. Funcția era folosită pentru a presa directorii de școală. O să trebuiască să intervenim aici mult mai sistemic, dar, pentru primul pas, noi vrem să facem ordine ca toți să fie numiți legal pe 4 ani, prin concurs. În curând, Ministerul Educației va elabora și regulamentul conform căruia va avea loc acest concurs”, a explicat parlamentarul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.